ВМРО - ДПМНЕ не признава втория тур на президентските избори в Македония

Лидерът на опозиционната ВМРО - ДПМНЕ в Македония Никола Груевски обяви публично, че вторият тур от президентските избори в Македония е класически фалшификат и призова изборите да бъдат повторени.

Това стана малко преди затварянето на избирателните секции в 19 часа в сряда, преди да започне броенето на бюлетините.

За фаворит в приключилия вот е смятан настоящият премиер и лидер на управляващата Социалдемократическа партия Бранко Цървенковски, след като някои от лидерите на албанското малцинство, от чиито гласове зависи изхода от изборите, предварително дадоха подкрепата си за него.

Нарушенията днес са стотици пъти повече, отколкото в първия кръг, каза обаче Груевски. По думите му, в най-честите случаи въоръжени лица са заплашвали и гонели от секциите активисти на ВМРО-ДПМНЕ. В няколко избирателни секции симпатизанти на Демократичния съюз за интеграция са хвърлили по 100 бюлетини в избирателните урни.

Държавната избирателна комисия съобщи за някои инциденти в избирателни секции, като най-сериозният е станал в с. Синичане край Тетово. Там един депутат и трима членове на ръководството на Демократичната партия на албанците изтръгнали избирателната кутия и насочили пистолети към членовете на избирателната комисия. Те се опитали да предизвикат подобни инциденти и в с.Пирок, също в Тетово.

Четиримата са задържани от полицията, но отхвърлили обвиненията и заявили, че това е спекулация, заради слабото участие на гласоподаватели в районите на Тетово и Гостивар. В с. Новаке, също край Тетово, жителите не са гласували.

От щаба на Бранко Цървенковски обявиха, че до 17.30 ч. са гласували 47, 15 на сто от гласоподавателите. Те са оптимисти, че до 19.00 ч. са гласували достатъчен брой граждани, за да бъдат изборите валидни. Според щаба на Цървенковски изборният процес е преминал коректно и без големи инциденти.

Лидерът на Демократичната партия на албанците Арбен Джафери каза пред кореспондента на БТА, че не е гласувал на втория тур на президентските избори, тъй като няма кандидат, когото иска да подкрепи.

"В Македония няма нито един политик, който да има знания и умения да реши най-големия проблем, пред който е изправена Македония - проблемът за националната идентичност. Никой политик не може да се справи с икономическите проблеми и с междуетническите отношения в Македония", добави Джафери.

Той каза също, че на втория тур са направени опити да се крадат гласовете на албанците и посочи случая в Тетово, където четирима високопоставени представители на Демократичната партия на албанците били задържани от полицията, когато получили информация, че се правят опити да бъдат откраднати гласове. Джафери посочи, че вече на няколко места урните са били напълнени с бюлетини и посочи конкретно случая в с.Синичане, където 150 бюлетини били пуснати наведнъж, както и друг подобен случай в училището в Тетово.

Това са третите по ред президентски избори в Македония. Те са организирани предсрочно поради трагичната смърт на президента Борис Трайковски в самолетната катастрофа на 26 февруари над град Мостар в Босна и Херцеговина.

Изборите се провеждат на фона на невидимо напрежение след етническия конфликт между албанци и македонци, както и на отчайващо състояние на икономиката - безработицата е 40 на сто, а доходите са сред най-ниските в Европа, отбелязва Би Би Си.

Споделяне

Още от Балкани