ВМРО - ДПМНЕ оспорва президентските избори в 120 избирателни бюра

Правният екип на най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто кандидат Сашко Кедев изгуби на втория тур на президентските избори на 28 април от премиера и кандидат на СДСМ Бранко Цървенковски, работи интензивно по изготвяне на жалбите за нарушения на изборния процес, пише днес македонският в. Утрински весник, цитиран от БТА.

Източници на вестника от предизборния щаб на Кедев твърдят, че ще бъдат оспорени изборите в 120 избирателни бюра в страната. Жалбите ще бъдат предадени на Държавната избирателна комисия до изтичане на предвидения от закона срок, т.е. до 19,00 ч. в петък.

Най-голям брой от забележките на опозиционната партия се отнасят до пълнене на урните, заплахи от въоръжени групи, както и пречене на техните наблюдатели.

В първото си появяване след изборите на 28 април Сашко Кедев заяви, че Македония е преживяла най-голямата изборна фалшификация в историята на независимостта на страната. По думите му тази изборна фалшификация е била резултат от "политическия пазарлък на управляващата коалиция за цената на гласовете на албанците", които не са искали да гласуват за кандидата на СДСМ.

Мисията на ОССЕ обаче посочи, че независимо от констатираните нарушения при втория на тур на президентските избори, те отговорят на демократичните стандарти.

Споделяне

Още от Балкани