ВМРО-ДПМНЕ иска информация за договора между Скопие и София

ВМРО-ДПМНЕ иска информация за договора между Скопие и София

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ отправи нови критики към правителството на Зоран Заев заради липса на прозрачност при подготовката на договора за добросъседство с България. Партията призова да не се сключват договори, които според нея са в ущърб на македонската държава и народ, съобщи БГНЕС.

ВМРО-ДПМНЕ смята, че близо месец преди подписването на договора премиерът Зоран Заев не запознава с него македонските граждани и провежда непрозрачно целия процес, без консултации с експерти и обществени дебати.

От партията посочват, че Заев по време на посещението си в София е атакувал собствената си история с твърдението, че от македонските учебници ще бъдат премахнати определени термини, без обаче предварително да каже какво точно ще бъде премахнато.

"ВМРО-ДПМНЕ подчертава, че правителството на Република Македония не трябва да сключва договори, вредящи на македонската държава и народ. ВМРО-ДПМНЕ е за добросъседство с всички съседи и ще подкрепя всичко, което е за напредъка на взаимното сътрудничество, но нищо, което е в ущърб на държавата, нейната идентичност, език, култура и история“, се посочва в позицията на партията.

Миналата седмица Заев посети София и съобщи, че договорът за добросъседство с България ще бъде подписан до няколко месеца, за да се изчистят спорните въпроси между двете страни и Скопие да се придвижи към ЕС и НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят