ВМРО-ДПМНЕ иска референдум за договора с България

ВМРО-ДПМНЕ иска референдум за договора с България
Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ има намерение да инициира референдум за договора с България, съобщи Златко Перински от националното ръководство на партията.
 
По думите му на македонските граждани трябва да бъде разрешено да кажат мнението си за "вредния " договор за добросъседство с България. 
 
В позиция на партията се посочва, че управляващият Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ действа в ущърб на държавните интереси и договорът, който е подписал с България, е "вреден за Република Македония и унижава нашите съграждани".
 
Изпълнителният комитет на партията смята, че договорът е подготвен и сключен далеч от очите на обществеността и с това СДСМ е отнел правото на гражданите да бъдат запознати какви договори сключва тяхното правителство, за разлика от гражданите на България, които са били запознати със съдържанието на договора.
 
От ВМРО-ДПМНЕ посочват, че са за добросъседство и сътрудничество с България, но смятат, че отношенията между двете страни трябва да се градят на базата на взаимно уважение, а не на отстъпки и вредни последици за едната от страните.
 
ВМРО-ДПМНЕ има сериозни забележки по няколко точки от договора и най вече по тези, деклариращи съществуването на обща история и предвиждащи създаване на държавна комисия, която ще обсъди промени в учебниците по история в Македония.
 
"За  партията е неприемлив и отказът от македонското малцинство в България, както и ненужното определение на македонския език като "език съгласно конституцията", се казва по-нататък в текста, като се изтъква, че такава формулировка не съществува в нито един друг договор и оставя вратичка за непризнаването на мекедонския език.
Споделяне

Още по темата

Още от България