ВМРО-ДПМНЕ печели убедително местните избори в Македония

Цървенковски оспори честността на вота и заплаши с бойкот на втория тур

Никола Груевски

Коалицията на ВМРО-ДПМНЕ спечели убедителна победа на местните избор в Македония. ВМВРО ДПМНЕ печели най-много гласове в 54 общини, коалицията на СДСМ - в 7 общини, а Демократичният съюз за интеграция в 11.

Македонският премиер и лидер на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви ”историческа победа” за партията си, но лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Бранко Цървенковски заплаши с бойкот на втория тур от изборите, тъй като смята, че не са били честни.

 

Ако не бъде намерено решение на всички неродности, които бяха регистрирани и ще бъдат обявени, ние сме готови на всичко, включително и на бойкот на втория тур”, каза Цървенковски.

 

Демократичната партия на албанците, Сръбската прогресивна партия в Македония, Националната демократическа партия, Демократичната партия на турците и Съюзът на ромите спечелиха в по една община, а в две общини победиха независими кандидати.

 

Резултатите са получени от обработените данни от 97,48 процента от общия брой изборни места. Избирателната активност е 67.06 процента.

 

В град Скопие са преброени гласовете от 90,11 процента от изборните места. Най-много гласове е спечелил кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Коце Траяновски с 49,41 %. Той е следван от кандидата на СДСМ Яни Макрадули с 28.81 процента и Артан Груби от ДСИ с 12.35 процента.

 

"Победи Македония, победи ВМРО-ДПМНЕ, победиха делата", заяви Никола Груевски.

 

Според него изборите са още един положен тест на демократична Македония и още един голям плюс за европейската интеграция.

 

Лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски оцени, че местните избори не са били честни и демократични. Той обяви възможно неучастие във втория кръг, поради нередности в изборния процес. Целта на СДСМ са предсрочни парламентарни избори, заяви Цървенковски.

 

Подкрепата, която получихме от гражданите в тази обстановка е толкова голяма, че ни дава силна воля и желание, но и задължение да продължим битката, която заедно започнахме, заяви Цървенковски.

 

Лидерът на СДСМ каза, че през целия изборен период е имало заплахи, шантаж и натиск, нередности в избирателния списък, злоупотреби с бюджетни средства.

 

Цървенковски благодари на всички граждани, които са дали гласа си за опозицията, и ги поздрави, както се изрази, за тяхната смелост.

 

В редакционен коментар, който е озаглавен "Скандинавска Македония", вестник "Дневник" посочва, че изборите са преминали мирно и цивилизовано, което е заслуга на гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?