ВМРО-ДПМНЕ поиска Скопие да "излезе" от договора с България

Никола Груевски

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ за пореден път поиска Социалдемократическият съюз /СДСМ/ да се оттегли от Договора за добросъседство с България, съобщи агенция МИА.

ВМРО-ДПМНЕ смята, че договорът е "вреден и не защитава интересите на македонския народ и на Република Македония, поради което няма да го подкрепи".

Договор с България трябва да има, но равен в правата и задълженията и в който ще се зачитат националните и държавните интереси на Република Македония, заявява опозиционната партия.

Договорът беше подписан преди два дни от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов в Скопие и в него двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете държави.

В четвъртък партията на бившия премиер Никола Груевски определи македонското правителство като антинародно, неспособно и марионетно и изтъква, че то все още има шанс да се оттегли от Договора.

"Това ще бъде най-малкият израз на уважение към македонския народ. Докато подписването на договора се чества в България, в Македония има недоволство и чувство на поражение, нещо, което бе видимо и на честванията на националния празник Илинден на Мечкин камен и в Пелинце, където имаше катастрофална, почти несъществуваща посещаемост от народа на тези събития", заявява ВМРО-ДПМНЕ.

Според опозиционната партия СДСМ много бързо ще понесе политическа отговорност и още на местните избори ще получи посланието на огорчение и недоволство от народа.

"Обявяваме се за приятелски и добросъседски отношения с България и за приятелство между македонския и българския народ, но този договор, който подписа Зоран Заев, не зачита интересите на македонския народ и на

Република Македония и това е видимо и ясно, народът не подкрепя този договор, а експертната общност има сериозни забележки по неговия текст", пише в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

В продължение на години македонската страна отказваше да подпише договора и протакаше преговорите.

В последните месеци обаче страната влезе за пореден път в политическа криза, която блокира развитието ѝ и евроатлантическата ѝ перспектива.

В крайна сметка лидерът на СДСМ Заев успя да формира правителство с подкрепата на партиите на етническите албанци и обяви курс към излизане от изолацията и приближаване до ЕС и НАТО.

Македонското правителство даде сигнали, че е готово и на отстъпки в спора за името с Гърция, която години наред блокира членството на Македония в НАТО.

В сряда бившият президент Росен Плевнелиев коментира, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава.

"През 2012 г. казах на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС", каза Плевнелиев пред бТВ.

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, каза експрезидентът.

Договорът стъпва върху Декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година от премиерите Иван Костов и Любчо Гергиевски. Сега записаното в нея влиза официално в международното право. Предвиден е и междуправителствен механизъм, който да следи изпълнението на договора.

Той въвежда термина "обща история" и предвижда да бъде формирана съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.

Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа