ВМРО – ДПМНЕ спря блокадата срещу новия председател на парламента

СДСМ очаква в кратък срок да получи мандат, за да формира правителство

Кадър от размириците в македонския парламент
ВМРО-ДПМНЕ спря пълната съпротива срещу избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на Народното събрание и го допусна до кабинета му в сградата на парламента. 
 
Това е първият сигнал, че е възможен изход от политическата криза в Македония и формирането на редовно правителство 
 
В сряда Социалдемократическия съюз (СДСМ) на Зоран Заев съобщи, че в най-скоро време Джафери ще информира президента на страната Георге Иванов, че има обявено парламентарно мнозинство и, че Иванов е длъжен да му даде мандат за формиране на правителство. 
 
Предсрочните избори в Македония бяха спечелени с малка преднина от ВМРО – ДПМНЕ, но партията не успя да формира правителство. Президентът Георге Иванов пък отказа да връчи мандат на Заев, който получи подкрепа от партиите на етническите албанци в замяна на прокарването на техни искания, включително признаването на албанския за втори официален език в страната.
 
От СДСМ обвиниха ВМРО – ДПМНЕ за насилието и щурма на парламента миналата седмица, като обявиха, че поръчителите и извършителите ще отговарят за действията си.
 
"Беше извършено тежко престъпление и имаше терористична заплаха срещу конституционния ред и сигурността. Необходимо е лидерите на всички партии, институциите, гражданите, които са пострадали по време на протестите, да осъзнаят своята част от отговорността и да дадат възможност за продължаване на демократичните процеси", заявиха социалдемократите.
 
От СДСМ посочват още, че на парламентарното мнозинство трябва да се позволи да състави правителство без по-нататъшно забавяне. 
 
От първостепенен държавен интерес е мирното предаване на властта и бързото формиране на новото реформаторско правителство, посочват от СДСМ.
 
Самоделно взривно устройство в македонския парламент
 
На този фон във вторник вечерта бе открито самоделно взривно устройство в сградата на македонския парламент в Скопие. 
 
Охраната е открила подозрителен пакет до един от входовете на сградата, а от МВР потвърдили, че става дума за бомба, направена от газова бутилка. 
 
Специалните части са обезвредили бомбата и никой не е пострадал.
 
Миналата седмица протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като управляващите социалдемократи и партиите на етническите албанци избраха за пръв път в историята на страната етнически албанец за председател на парламента.
 
Протестите продължават 
 
Хиляди привърженици на ВМРО-ДПМНЕ снощи отново изпълниха улиците на Скопие, пет дни след безредиците в парламента. 
 
Демонстрантите размахваха националните флагове, скандираха "Македония, Македония" и настояваха за нови парламентарни избори.
 
Протестиращите не приемат даването на допълнителни права за етническите албанци.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?