ВМРО-ДПМНЕ: Заев отвори кутията на Пандора в София

Партията на Груевски се обиди от изказвания на Божидар Димитров и Ангел Джамбазки

Снимка: БГНЕС

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски осъди изказваниятa на българския европейски депутат Ангел Джамбазки и на директора на Националния исторически музей в София Божидар Димитров, които определи като обидни за македонския народ.

"ВМРО-ДПМНЕ остро осъжда омаловажаването, подценяването и обидите, изказани към македонския народ от евродепутата Ангел Джамбазки и директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Престанете с негативното отношение към Македония! Престанете да ни обиждате! Ние не сме нито сърби, нито сърбомани, а още по-малко антибългари. Ние сме македонци", се посочва в позиция на партията, цитирана от "Фокус".

"Престанете да наричате сърби или сърбомани или да маркирате като врагове на България тези, които се чувстват като македонци. Спазвайте реалността на съществуването на македонския народ. Искаме да имаме добри отношения с всички и особено с България, но не искаме и няма да мълчим, когато някой ни обижда. Македония нито обижда, нито пък омаловажава никого", заявяват от ВМРО-ДПМНЕ.

Божидар Димитров и Ангел Джамбазки периодично коментират Македония, като изказванията често са проява на чисти провокации към Скопие, а не рядко и на неуместен хумор. 

Според ВМРО-ДПМНЕ публичните изяви на македонския премиер Зоран Заев в София са отворили кутията на Пандора.

"Зоран Заев заяви, че Македония затваря главата на национализма и омраза. Този негов концерт бе приветстван и похвален и от евродепутата Джамбазки и от директора Димитров. Джамбазки позорно нарече Македония творение на Коминтерна и плод на сръбската пропаганда, а Димитров разтълкува цялото посещение като историческо, защото с реализацията на договора за добросъседство се слага край на македонизма и се вървяло в посока на формиране на втора българска държава", посочват от ВМРО-ДПМНЕ.

По-рано тази седмица Заев посети София и съобщи, че договорът за добросъседство с България ще бъде подписан до няколко месеца, за да се изчистят спорните въпроси между двете страни и Скопие да се придвижи към ЕС и НАТО. Тогава Борисов обясни, че се обмисля подписването на договора и на македонски език, тъй като "има думи, които биха могли да имат различно тълкуване".

ВМРО - ДПМНЕ смята, че такива негативни изказвания не подхождат на изграждането на добросъседски отношения и само ги влошават.

"Македония не е плод на сръбската пропаганда, нито творение на Коминтерна. Децата в Македония трябва да учат македонска история и не бива да им се налага никаква чужда. Македонската история е само македонска. Тя е автономна и автохтонна, също както и Илинденско-Преображенското въстание. СДСМ вече има отговорността да ръководи правителството на Македония. СДСМ не бива да затваря очи и да премълчава тези провокации. Министерството на външните работи трябва да реагира спрямо всички обиди към Македония и към македонския народ“, пише още в позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят