ВМРО е против "сделка" на Борисов за имотите на Сакскобургготски

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (в дъното зад Симеон Сакскобургготски) е в делегацията на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия.

ВМРО е против опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски. Това се казва в официална позиция на партията, която е част от управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти".

ВМРО обяви, че вижда опити за "сделка" със Симеон Сакскобургготски - явно срещу предполагаеми негови международни контакти. "Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си", посочва партията по повод публикациите, че междуведомствена работната група към Министерството на правосъдието подготвя законопроект, с който да бъде уреден въпросът с реституцията на бившия премиер и бивш монарх.

В момента лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е вицепремиер и министър на отбраната, е част от правителствената делегация начело с премиера Бойко Борисов, която е на посещение в Саудитска Арабия. Почетен член в делегацията е Симеон Сакскобургготски.

Позицията на ВМРО е публикувана на партийния сайт под заглавие "Ламтежът за царските имоти е неуважение към България".

Партията на Каракачанов "предлага ресорните институции да положат всички усилия, за да запазят собствеността на въпросните имоти в държавни ръце. Ако искат, могат да дадат на фамилията на Симеон Сакскобургготски преференциални условия за дългосрочно ползване. Но именно държавата да остане принципал".

"Наместо това обаче виждаме опити за "сделка" със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си. Това несъмнено е добро държавническо поведение, но с него не бива да се търгува. Господин Борисов, защитете държавния интерес! Господин Сакскобургготски, покажете великодушието, което настоявате, че имате. И се откажете от претенции!", настоява ВМРО.

Освен това партията "с тревога следи и опитите на Сакскобургготски да наложи отново нарицателното Цар Симеон Втори, заедно с атрибути като Ваше величество. Част от медиите в България използват тези думи".

При посещението в Саудитска Арабия премиерът Бойко Борисов се обръщаше към Сакскобургготски с "царю", стана ясно от разпространените видеа от правителствената пресслужба.

"Величество е българският народ, от когото произтича властта. В днешни дни монархията и атрибутите ѝ навсякъде в цивилизования свят са само скъпо струващ маскарад", подчертава ВМРО.

След като съобщава, че "се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски", ВМРО заявява: "Питаме: заради това ли беше всичко, господин Сакскобургготски? За да си върнете имотите? Не е ли това обидно към собствената Ви фамилна привързаност към България. Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли?".

"ВМРО винаги е напомняла, че въпросът "монархия или република" в България е решен с референдум, който е нелегитимен. Този референдум следва да се повтори – в интерес на коректността. Но общественото мнение в България е отдавна ясно. Както е ясен и заветът на Васил Левски. България е република. И слава Богу!

България е република и ако някой иска да се титулува цар, следва да знае, че в днешни дни това остава единствено благородническа титла, която не обвързва държавата. По никакъв начин!

Дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва.

Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били. Във всеки смисъл на думата и без оглед на правните еквилибристики. Държавни означава обществени", са казва в позицията.

Още по темата
Още от България