ВМРО и “Гергьовден” остават извън дясното обединение за Беронов

След заседанията на ръководствата на ВМРО и “Гергьовден” в понеделник стана ясно, че двете партии няма да подкрепят издигнатия досега от 5 партии десен кандидат за президент Неделчо Беронов.

Решенията на партиите на Дилов – син и Каракачанов се очакваха преди срещата на контактната група между десните за формиране инициативния комитет, който трябва да издигне официално президентската кандидатура.

Позицията на ВМРО и “Гергьовден” бе очаквана, тъй като още преди седмица СДС, ДСБ, ДП и ССД решиха да започнат работата за инициативния комитет и да оставят останалите 4 партии да обмислят позицията си. Преди няколко дни кандидатурата на председателя на Конституционния съд бе подкрепена и от земеделците на Стефан Личев.

Извън борда обаче остават земеделците на  Георги Пинчев и Анастасия Мозер, които излязоха от преговорите и търсят среща с Бойко Борисов.

В понеделник ВМРО също заявиха официално, че прекратяват участието си в преговорите между десните партии за издигане на общ кандидат-президент. Аргументът им е, че тези преговори нямали за цел постигането на победа, а целта на партията ще е промяна на статуквото и победа над Първанов.

Междувременно централите на партиите, постигнали съгласие около кандидатурата на Беронов, обявиха пред Mediapool, че още на предната среща във формат “осем” е било подчертано, че той вече не съществува и разговорите текат вече на техническо равнище.

“Гергьовден”: Не го подкрепяме, но няма да пречим

В понеделник “Гергьовден” потвърди официално, че не подкрепя кандидатурата на Беронов, но няма да пречи на “явяването на единен кандидат.”

“Днешните лидери на десницата изпращат баща си в сражение, в което самите те се страхуват да участват”, се казва в още в декларацията.

Според хората на Любен Дилов – син издигането на Беронов е в услуга на статуквото и преизбирането на Първанов.

От “Гергьовден” изразяват опасенията си, че председателят на КС няма да достигне до балотаж, в който един срещу друг щели се изправят кандидатът на “Атака” и Първанов.

Ръководството на партията заявява, че е било готово “сърцато” да подкрепи Петър Стоянов или Иван Костов за кандидат-президенти на десницата. Лидерът на СДС бе номиниран, но се отказа в полза на Беронов, а лидерът на ДСБ въобще на пожела да бъде номиниран.

В понеделнишката декларация на “Гергьовден” липсва името на столичния кмет Бойко Борисов, което в предишни изявления на партията бе споменавано като подходяща алтернатива на Първанов.

“Днешната десница предпочита удобен пред печеливш кандидат”, се казва още в декларацията на “Гергьовден”.

До 20 август инициативния комитет издига Беронов

До 20 август инициативен комитет ще издигане официално кандидатурата за президент на Неделчо Беронов и на неговия заместник, съобщи за Mediapool зам.-председателят на Демократическата партия Николай Христов.

По думите му вече има яснота кои ще бъдат някои от участниците в комитета, но той отказа повече подробности, защото петте застанали зад Беронов партии са се разбрали те да останат конфиденциални.

“До ден –два ще обявим официално имената”, каза още Христов.

По информация на Mediapool от хора близки до контактната група досега са издигнати имената на проф. Георги Фотев, който се спряга и за председател на комитета, историкът проф. Георги Бакалов, който бе номиниран за кандидат за президент от СДС, доц. Калин Янакиев, проф. Богдан Богданов, проф. Цочо Бояджиев и проф. Крикор Азарян.

По време на срещата си в понеделник десните са обсъждали и въпроси относно финансирането на кампанията и допопълването на хората в инициативния комитет. По закон инициативния комитет може да бъде от минимум 21 души.

Всяка една от петте партии – СДС, ДСБ, ДП, ССД и ЗНС на Стефан Личев имат право да предложат по седем души за членове на инициативния комитет. 

Споделяне

Още по темата

Още от България