ВМРО и партията на Капон - при Яне Янев, Гергьовден се отказва от изборите

Размествания, споразумения и редене на партийни листи текоха до последно в съботния ден и в последните часове за регистрация на участниците в надпреварата в районните избирателни комисии.

Партии от разпадналата се след евроизборите коалиция "Напред" се пръснаха в различни посоки в търсене на някое и друго избираемо място. Така ВМРО се присъедини към партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", след като ден по-рано преговорите ѝ със Синята коалиция се провалиха.

Другият партньор на ВМРО в "Напред" - "Гергьовден" - обяви, че няма да участва в изборите. В съобщение до медиите на формацията на Любен Дилов се казва: "Движение Гергьовден" получи поредния урок по непочтеност при разпадането на коалиция "Напред". Единственото честно решение е да подкрепим по-добрата политическа традиция в България от последните 20 години. Затова призоваваме нашите структури и симпатизанти да подкрепят Синята коалиция на предстоящите парламентарни избори.

След като в петък Синята коалиция подписа споразумение с Българска нова демокрация (БНД) за предизборно сътрудничество, в събота стана ясно, че зам.-председателят на партията Борислав Великов е напуснал партийния си пост и ще се яви на изборите от гражданската квота на коалиция "Лидер" - "Новото време". Великов ще е водач на листата на "Лидер" в Монтана и в 24-ти район София. Нововремката Юлияна Дончева ще води листата на партията на Ковачки в 25-ти район в София, а леля му - Красимира Ковачка, директор на самоковската болница - в София област.

Към РЗС се присъедини и търсилата до последно пристан Единна народна партия (ЕНП) на Мария Капон.

В събота и ДПС представи водачите на листите си и мажориталните кандидати за народни представители. Сред познатите лица се откроиха синът на едрата медийна собственичка Ирена Кръстева - Делян Пеевски, някогашен млад кадър на НДСВ, който сега ще е водач на листата на движението в Пазарджик. Бившата депутатка от ОДС и близка до Христо Бисеров Светлана Дянкова ще е водач на листа в Габрово, а някогашният кадър на СДС Йордан Цонев - ще е на избираеми позиции в Бургас и в София.

Иначе и ДПС залага на известните си от последните десетина години имена за водачи на листи и мажоритарни кандидати - Юнал Лютфи, Касим Дал, Хасан Адемов, Рамадан Аталай, Лютви Местан, Емел Етем.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?