ВМРО иска 24 май да е ден на българската, а не на славянската писменост

ВМРО иска 24 май да е ден на българската, а не на славянската писменост

Участващата във властта ВМРО, която в последно време се активизира и бълва законодателни промени, е подела нова тема. Партията е внесла законопроект, с който 24 май вече да не е "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост", а на "българската писменост, просвета и култура".

Предложението им идва, след като изложбата за 24 май в Руския културно-информационен център в София представи славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия. 

За ВМРО сегашната формулировка на празника у нас е "неточност", защото кирилицата била българска, а не славянска азбука. Затова и внесли промени в Кодекса на труда, в който формулировка на официалния празник в момента е "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост".

"Смятаме, че по този начин ще дадем тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз. Мотивите ни се коренят в историческите факти", посочват от пресцентъра на ВМРО.

От партията подчертават, че Св. Кирил създава глаголицата, а Св. Климент Охридски – кирилицата.

"Графичната система на азбуката, която се налага в България, е кирилицата. Тя заменя по-трудно възприеманата глаголица. Кирилицата се утвърждава и налага в България по времето на цар Симеон Велики. С право можем да кажем, че ако глаголицата има известен общославянски характер, то кирилицата е чисто българско творение, което посредством вълните на българското културно влияние сред православните християнски народи се налага и като графична система и при тях", добавят от ВМРО.

Според депутатите от партията българската азбука се отличава и по буквен състав и по графично изписване от другите кирилски писмености.

"В този смисъл може отговорно да се твърди, че няма общославянска писменост. Ако за такава приемем единствено оцелелия до днес вариант – кирилицата, която е доказано българска, трябва ли да кажем, че чехите, поляците, словаците, хърватите, словенците не са славяни, защото не пишат на тази графична система. Дори народите, които пишат на кирилица, имат свои собствени национални писмености/азбуки – българска, руска, сръбска, украинска и т.н", пише още в мотивите на законопроекта.

ВМРО смята, че "днес може да се приеме, че когато стане дума за празника 24 май българското общество разбира, че това е Денят на българската писменост":

"Тя е идентична с кирилицата, създадена и разпространена сред другите славяни именно от България. Тя е уникална и се отличава от другите графични форми сред православните славяни. На нея са творили стотици български автори, които са създали хиляди произведения, останали в националната и световната литературна съкровищница. Поради всички тези причини, коректното и исторически издържано определение на празника, честван на 24 май е – Ден на българската писменост, просвета и култура".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?