ВМРО иска забрана на "София прайд", за да не се блокират улици

Ако има охрана, значи има заплаха за реда, разсъждава Карлос Контрера

Общинският съветник от ВМРО и председател на групата "Патриоти за София" Карлос Контрера изпрати във вторник сигнал до вътрешния министър Валентин Радев, с който настоява за забрана на предстоящия през уикенда традиционен "София прайд".

Формалният му аргумент е, че съгласуването на провеждането на гей парада било допуснато при нарушаване на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР.

На практика обаче Контрера недоволства срещу планираните мерки за сигурност, включващи изграждането на временни контролно-пропускателни пунктове и блокиране на определени улици, по които ще мине шествието. Според него "са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти".

Общинският съветник от ВМРО допълва доводите си и с въпрос за разходите, които МВР ще има около охраната на цялата проява. Тема, която Контрера не е повдигал покрай нито едно друго масово събитие в столицата, като например серията от футболни мачове последните месеци, европредседателството или провеждането на традиционния "Луков марш", събиращ десетки неонацисти от различни европейски страни.

Той прилага собствена сметка, според която ангажирането на 1200-1300 полицаи ще струва над 160 000 лв. от бюджета на МВР.

"При толкова охрана от полицейски служители това означава, че има данни за заплаха за обществения ред", заключва общинският съветник, извеждайки по логичен път основния си аргумент срещу провеждането на "София прайд".

Продължавайки свободните си разсъждения, Контрера посочва, че "ако не съществуват заплахи за сигурността и обществения ред, то не е нужно МВР да охранява това мероприятие или поне не с такъв интензитет". Следва и личен упрек към Радев, че за втора поредна година не взимал отношение по темата и "допуска явно нарушаване на закона, за да се угоди на организаторите на гей парада".

"Политическото ръководство на МВР трябва да отчете острата реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция – доказателство, че българите не приемат подобни постановки, в това число и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, МВР върви и срещу Българската православна църква, и срещу другите вероизповедания, които ясно и категорично заклеймиха "София прайд", минава в проповеден тон Контрера.

ВМРО традиционно прави искане за забрана на "София прайд" всяка година, като обичайно на същото мнение са и коалиционните им партньори от "Атака". Преди седмица беше внесена декларация на политическа група "Патриоти за София – ВМРО и Атака" в Столичния общински съвет, с която те се обявиха против подкрепата на Столичната община за част от събитията по време на "София прайд".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?