ВМРО клони към самостоятелно явяване, преговаря само с НФСБ

ВМРО клони към самостоятелно явяване, преговаря само с НФСБ

Позициите във ВМРО клонят към самостоятелно явяване на престоящите парламентарни избори. Формацията все пак продължава да води преговори за коалиция, но само с настоящия си партньор НФСБ.

Това се разбра от думите на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. "Преобладаващото становище на Националния съвет на ВМРО е за самостоятелно явяване на предстоящите парламентарни избори, както беше и на евроизборите през 2019 г. и на местните избори през същата година", каза той пред журналисти.

Думите на Каракачанов идват, след като по-рано тази седмица евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че партията води разговори с няколко политически формации за съвместно явяване на предстоящите парламентарни избори, като сред тях са ГЕРБ и НФСБ, а партията на бившия здравен министър Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД) проявява интерес.

Изказването на Джамбазки, че все пак има разговори с ГЕРБ потвърдиха слухове, които текат от повече от месец.

"На практика с ГЕРБ сериозни разговори по темата не сме водили. Това, за което разговаряхме преди около десетина дена, беше, че ще видим какво показва социологията и тогава ще коментираме", каза сега Каракачанов. 

По думите му в момента ВМРО води разговори само с партията на Валери Симеонов. "С НФСБ и вчера разговаряхме, имаме много нормални контакти, отношения. Разговорите с тях не са приключили. Единствените, с които водим разговори, са НФСБ. Към момента имаме получена официално подкрепа и от няколко политически партии и граждански сдружения, които ще подкрепят нашата кампания за парламентарните избори, но това като му дойде времето. Кампанията все още не е започнала, няма смисъл да го говорим", посочи Каракачанов, цитиран от БНТ.

"Всеки добре възпитан човек знае, че решение на съд няма смисъл да се коментира", каза той, попитан за решението на ВАС, че "Атака" е част от коалицията "Обединени патриоти".

"Макар че такава коалиция няма - ако помните, още юли 2019 г. "Атака", заради поведението, което имаха и в парламента, и спрямо коалиционните си партньори, бяха изключени от коалицията. Това съдебно решение по никакъв начин не може да ни задължи отново да търсим сътрудничество с тези хора", каза още Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България