ВМРО може да предложи схемата 60/40 да стане 80/20

ВМРО може да предложи схемата 60/40 да стане 80/20

Участващата във властта ВМРО обмисля да предложи схемата 60/40 да стане 80/20. В момента мярката предвижда държавата да покрива плаща 60% от заплатите и осигуровките за служители във фирми, изпитващи затруднения заради кризата с коронавируса, а останалите 40 на сто се изплащат от работодателя.

"Ние предлагаме мярката 60/40 да влезе в ход и за други сектори, например земеделският. Обмисляме и дали не трябва да се повиши, например да стане 80/20 или някакъв друг процент", каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов пред БНТ.

От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов предлагат още банковите и данъчните задължения на фирмите от най-засегнатите браншове - туризъм и транспорт, да бъдат разсрочени до октомври 2021 г.

Преди ден депутати от ВМРО внесоха в парламента и идеята си държавата да раздаде ваучери от до 100 лв за 2020 година. Партията анонсира идеята си още преди месец и именно темата с ваучерите като евентуален стимул за туризма предизвика напрежение между ВМРО и НФСБ, които преди дни внесоха подобна идея. От партията на Каракачанов пък обвиниха партньорите си в плагиатство.

Според разчетите на ВМРО раздаването на ваучери ще струва около 500 млн. лв. "Средствата са значителни и могат да бъдат осигурени от националния или европейския бюджет. Те са единствения шанс за рестарт на българския туризъм в критичната постепидемиологична обстановка", посочват от ВМРО в мотивите на законопроекта.   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?