ВМРО, НФСБ и "Атака" се разделят за евроизборите

"Атака" дори можело въобще да не участва във вота

Сн.: БГНЕС, архив

"Обединени патриоти"(ОП) няма да са заедно на евроизборите, въпреки че ВМРО и "Атака" продължават публично да не изключват тази възможност, докато лидерът на НФСБ я повтаря все по-убедено. Решението за самостоятелно участие на трите партии обаче се очаква да бъде обявено на финала - преди регистрацията им за вота, научи Mediapool

Напоследък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов държи на тезата, че ОП трябва или да са заедно, или всяка формация да е сама за себе си. Председателят на "Атака" Волен Сидеров пък продължава да настоява за нова коалиционна среща, на която ясно да се каже "явяваме се заедно" или "явяваме се поотделно". Изглежда обаче такава среща няма да има, защото за третия съпредседател на ОП - Валери Симеонов, темата е приключена и е ясно, че общо участие няма да има.

Решението е взето

"Вече сме решили - ще се явяваме отделно. Защо да се срещаме и да коментираме отново тази тема", каза пред Mediapool лидерът на НФСБ.

По думите му говоренето на Каракачанов и Сидеров за общо явяване е "медийно двуличие", защото ВМРО отдавна са обявили, че лидер на листата им ще е евродепутатът Ангел Джамбазки, а Сидеров през януари бойкотира няколко коалиционни съвета за обсъждане на темата.

ВМРО имат конгрес в събота, на който не само ще преизберат Каракачанов за лидер и ще препотвърдят решението си за първото място на Джамбазки в листата, но и ще приемат декларация за евроизборите. Отново ще заявят, че се готвят за самостоятелно явяване, но ще оставят "вратичка" за "Атака" и НФСБ.

Защо няма да има коалиция "две от три"

Поръчано от ВМРО социологическо проучване показвало, че партията сама събира почти толкова голяма подкрепа, колкото и цялата коалиция "Обединени патриоти". Нещата се променяли коренно, ако заедно се явят само две от трите партии в ОП – тогава подкрепата била по-ниска, разказаха депутати от коалицията пред Mediapool. Това е и една от причините ВМРО да не искат да се явяват само с "Атака" или само с НФСБ.

Ще участва ли "Атака" в изборите

В тази ситуация "Атака" обмисляли вариант дори да не участват в евроизборите. Имали два начина да оправдаят това - че не бяха приети предложенията им за създаване на изкуствен праг за евровота, както и че не искат да всяват допълнително напрежение в управляващата коалиция, научи Mediapool. Сидеров обаче още не е решил окончателно.

Допреди няколко месеца той имаше амбицията да оглави евролистата на ОП, вдигаше скандали на партньорите си, тръгна да прави съюз с евродепутата Николай Бареков за коалиция "Патриоти плюс", но след като нищо от това не потръгна, си постави друга цел – ОП да гарантират пълен мандат на кабинета "Борисов 3", в който участват.

Сагата как ще отидат "Патриотите" на евроизборите се точи от миналата година, съпровождана от непрестанни свади, помирявания, нови свади, взаимни подозрения и обвинения. Накрая целият този театър омръзна на всички, дори на главните действащи лица в него, които обаче продължават да участват в него, макар и с все по-малък хъс.

Споделяне

Още по темата

Още от България