ВМРО, НФСБ и "Атака" се събраха и се скараха на десетата минута

"Патриотите" пак не се разбраха как ще се явяват на евроизборите

ВМРО, НФСБ и "Атака" се събраха и се скараха на десетата минута

Трите партии от "Обединени патриоти" (ОП) отново не се разбраха как ще се явяват на предстоящите през май евроизбори. ВМРО, НФСБ и "Атака" се събраха във вторник на коалиционен съвет за пръв път от началото на годината. Разговорът им в пълен състав трая около 10 минути, след като хората на "Атака" напуснаха. НФСБ и ВМРО говориха още около час, но без резултат.

"Бяхме предложили една точка, а именно участието на коалиция "Обединени патриоти" на предстоящите евроизбори. Колегите от НФСБ дойдоха с предложение за друга точка – промени в ръководството на парламентарната група и това предизвика колегите от "Атака" да си тръгнат. Така че след тази среща е като преди тази среща – нищо ново", обобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти след срещата. Не се е стигнало до разговори кой да е водач на евентуална обща листата - тема, която би предизвикала сериозни разногласия.

"Не можахме да разискваме и този въпрос. Не сме си говорили за нищо, защото обсъждахме дневния ред какъв да бъде. Едните настояваха за едно, другите - за друго", каза Каракачанов и за пореден път повтори, че "разумният вариант" да се явят заедно. От ВМРО обаче също били готови да се явят сами на евровота, ако не се постигне споразумение. Досега от тримата лидери в ОП само Каракачанов не говореше публично за тази възможност.

Ръководството на ВМРО ще се събере, за да обсъди "и резултатите от тази среща, и последствията от нея", каза още Каракачанов, който беше единственият партиен лидер на коалиционния съвет.

От "Атака" дойдоха зам.-председателят Десислав Чуколов и депутатът Николай Александров. От НФСБ изпратиха зам.-председателя си Валентин Касабов и депутатите Христиан Митев и Йордан Апостолов.

ВМРО предложили Петър Москов в евролистата

"На срещата започнаха да се обсъждат битовизми, които нямат общо с явяването на евроизборите", каза Чуколов пред журналисти, напускайки срещата на десетата минута. По думите му обаче "Атака" са готови да продължат обсъжданията за евровота.

Чуколов разкри също, че ВМРО предложили бившия здравен министър Петър Москов да участва в общата листа за евроизборите. "Ние отговорихме, че достойни да присъстват са и Анастасия Мозер, Стефан Софиянски, Иван Костов, който също така радетел на приватизацията в България", каза Чуколов.

Преди дни евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки предложи в евентуални вътрешни избори за обща "патриотична листа" да се включат и други партии като СДС и бъдещия консервативен проект на Петър Москов, което не е изненада.

Валери Симеонов не вижда възможност за обща листа

Миналата седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди, че партията му е започнала подготовка за самостоятелно явяване на евроизборите, тъй като не можели да се правят, че не виждат как "Атака" и ВМРО се готвят да сторят именно това. Няколко часа преди началото на коалиционния съвет във вторник Симеонов потвърди тази прогноза.

"Аз не я виждам тази възможност, след това, което ви разказах. Предстои, може би, някакво официално заявление, че всеки ще се явява самостоятелно или в някакви други конфигурации. Дали ще стане днес, след една седмица или по-късно няма значение, след като вече повече от два месеца останалите партии водят такава кампания - неявно, явно, дават знаци за самостоятелно явяване или прегрупиране с други политически субекти. Каквото е - това ще е!", коментира той пред телевизия Европа.

Вече виждам по билбордовете образа на Джамбазки

По думите на Симеонов "резултатът от този коалиционен съвет ще е предопределен, защото аз вече виждам по билбордовете в София образа на г-н Джамбазки, което ясно ми говори, че приказките на Каракачанов за евентуално, че най-добрият вариант за коалицията е да се явяват трите партии заедно, са всъщност мимикрия".

"Между другото, кампанията на г-н Джамбазки започна още от миналата година. Лошо няма, но просто как да ви кажа няма откровеност и няма честност и почтеност в нашите отношения. Това е лошото. Това разяжда вече вътрешните отношения, доверието и т.н.", допълни Симеонов.

Той каза, че НФСБ е издигнала неговата кандидатура за водач на листа в отговор на поведението на "Атака" и ВМРО.

"При "Атака" имаме обединение, декларирано с една телевизионна особа, случайно влязла в политиката", поясни Валери Симеонов и уточни, че говори за евродепутата Николай Бареков, с когото Волен Сидеров преди време води разговор за общ съюз и очертаха планове за вкарване на 3-4 евродепутата.

Барексов дори "отстъпи" първото място в евролистата на Волен Сидеров, който обаче искаше такава подкрепа и от ВМРО и НФСБ, които отказаха. Напоследък Сидеров твърди, че никога не е поставял условие да е водач на листата и че всъщност настоява всички номинирани от ОП за евродепутати да декларират предварително, че се отказват от заплатите си.

Миналата седмица Сидеров дори каза, че никога не е водил разговори за коалиция с Бареков.

Независимо че се очертава разделение между трите партии за евроизборите, ОП остават единно в управлението. Коалицията "Обединени патриоти" беше създадена участие в предсрочните избори през 2017-та, но не беше подписано споразумение за общо явяване на следващи избори.

Подобна беше ситуацията и с предшественика на ОП - "Патриотичния фронт", който включваше само НФСБ и ВМРО. Двете партии бяха заедно на парламентарния вот през 2014 г., но след това на местените избори участваха поотделно.

Споделяне

Още по темата

Още от България