ВМРО оспорва поскъпването на водата в София в съда

ВМРО оспорва поскъпването на водата в София в съда

ВМРО оспорва увеличението на цената на водата в София в съда, съобщиха от партията.

От 1 май столичани плащат по 1.82 лв. за кубик. Цената поскъпна с 3.4% след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Концесионерът "Софийска вода" настояваше поскъпването да е с 20%. Цената на водата в столицата не беше променяна от 1 юли 2012 г., когато се взе решение един кубик да се плаща по 1.75 лв.

Оспорването на решението на КЕВР не спира калкулирането на новите цени в сметката на столичани, освен ако съдът не реши да наложи временна мярка до произнасяне с окончателно решение по спора.

Жалбата срещу решението на КЕВР за поскъпването на цената на водата в София е внесена в съда от евродепутата Ангел Джамбазки и общинския съветник на ВМРО в столицата Карлос Контрера.

Представителите на ВМРО още преди месец заплашиха КЕВР, че ако допуснат увеличение на цените на ВиК услугите в София, това ще бъде атакувано в съда.

Подадената жалба иска отмяна на увеличението изцяло. Това е третото по ред съдебно дело, което ВМРО води срещу увеличението на цените на ВиК услугите в София. Последното беше през 2012 г., когато за последен път беше увеличена цената.

Според Ангел Джамбазки е нужна силна обществена съпротива срещу произвола на "Софийска вода". КЕВР трябва да отговори на редица неудобни въпроси - например защо състоянието на ВиК мрежата не се подобрява, качеството на услугата се влошава, а цените растат, казва Джамбазки.

Карлос Контрера е на мнение, че увеличението на цените е необосновано. КЕВР пак е използвала стъкмистика, за да дотира "Софийска вода", при това в нарушение на собствените си правила и решения, посочва съветникът.

Представителите на ВМРО са категорични, че търсят широка гражданска подкрепа с цел отмяна на увеличението на цените на водата в София.

В средата на април от партията обявиха, че ще съберат подписка сред столичани за внасяне на колективна жалба във Върховния административен срещу поскъпването на водата. Очевидно са се отказали от тази идея, защото производството по такива дела е по-бавно.

Споделяне

Още от България