ВМРО отиват сами на евроизборите

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

ВМРО обяви в сряда, че ще се явява самостоятелно на европейските избори, с което доскучалата вече интрига ще има ли не обща листа на коалицията "Обединени патриоти" върви към предизвестен финал. Предстои да се види какви нови конфигурации ще се появят около ВМРО, НФСБ и "Атака", всяка от които претендира да е лидер в патриотично-консервативната ниша.

Коалицията "Обединени патриоти", създадена за този парламент, обаче ще се запази, тъй като това е формата, под която трите партии участват в управлението заедно с ГЕРБ.

Според решение на партийното ръководство, ВМРО започва подготовка за самостоятелно участие, а за водач на листата е издигнат настоящият евродепутат Ангел Джамбазки.

Решението идва след поредния безуспешен опит на ВМРО, НФСБ и "Атака" да се споразумеят на срещата си във вторник.

Миналата седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди, че партията му е започнала подготовка за самостоятелно явяване на евроизборите, защото не можели да се правят, че не виждат как "Атака" и ВМРО се готвят да сторят именно това.

Още преди ВМРО да обяви официалното си решение, в София се появиха билбордове на Ангел Джамбазки. Това беше отбелязано и от Симеонов, който по този отбеляза, че "приказките на Каракачанов, че най-добрият вариант за коалицията е да се явяват трите партии заедно, са всъщност мимикрия".

Оставят си вратичка за общо явяване, канят и други

ВМРО все пак оставят възможност за евентуално общо явяване с НФСБ или "Атака". "Готови сме във всеки момент да възобновим разговорите, както в "Обединени патриоти", така и във всеки по-широк формат", се казва в позицията им.

Това обаче изглежда почти невъзможно, защото условието на ВМРО да приеме другите партии би било те да застанат зад Джамбазки като водач на листата, а НФСБ вече издигна Валери Симеонов.

Възможни партньори на ВМРО са бившият здравен министър Петър Москов и СДС. По информация на Mediapool разговори за евентуално общо явяване се водят още от миналата година, но до споразумение не се е стигнало.

Въпреки това във вторник, преди да се откажат от общо явяване на ОП, от ВМРО предложили Москов да е част от обща листа.

Сидеров остана без избор

През последните два месеца лидерът на "Атака" Волен Сидеров отказваше да участва в коалиционни срещи на "Обединени патриоти", но миналата седмица направи стъпка към компромис с изявление, че не е водил разговори с партии извън ОП за евровота.

Миналата година обаче Сидеров води разговор за обща консервативна коалиция "Патриоти +" с евродепутата Николай Бареков. Тогава лидерът на "Атака" беше припознат от Бареков като водач на обща листа. НФСБ и ВМРО обаче отхвърлиха идеята за коалиция с евродепутата, и мераците на Сидеров да е водач на листа. Впоследствие Сидеров каза, че нямал такива амбиции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?