ВМРО пак иска да отпаднат номерата на партиите в бюлетината

ВМРО пак иска да отпаднат номерата на партиите в бюлетината

ВМРО предлага политическите формации да фигурират само с имената си в бюлетината, като се премахнат номерата им. Целта е да се елеминира възможността неграмотни избиратели да упражняват контролиран вот чрез заучаване на номер. Това, според ВМРО, ще работи като своеобразен образователен ценз.

Партията на Красимир Каракачанов обяви, че няма да подкрепи предложенията на ГЕРБ за начината за гласуване за свикване на Велико Народно събрание, ако се стигне до избори за такова. ГЕРБ настоява от 400 депутати във ВНС половината да се избират мажоритарно.

Юлиан Ангелов от ВМРО казва, че това противоречи на конституцията. Основният закон постановява, че народните представители във Великото Народно събрание се избират по начина, по който и тези в обикновено Народно събрание. Последните избори за парламент бяха проведени чрез пропорционален вот.

Партия ВМРО е склонна да бъде въведен избор за гласуване чрез машина или с бюлетина, макар че е против машинния вот. На този фон БСП иска гласуването да е само с машини, които да бъдат купени от Министерския съвет.

НФСБ на свой ред е против предложението изборите да се провеждат в два дни, ако обстановката с коронавируса се усложни.

Това не е първият път, в който коалиционните партньори на ГЕРБ искат номерата в бюлетините да отпаднат. През 2018 година внесоха законопроект на ГЕРБ и на ОП, в който беше беше заложено отпадането им. От ДПС бяха твърдо против и ГЕРБ отстъпиха крачка назад и така окончателно в закона бе записано, че номерата на партиите да са до 100, а на преференциите да започват от 101.

Споделяне

Още от България