ВМРО: Парите, заплахата, тормозът доминираха на тези избори

ВМВО в началото на кампанията. Сн.БГНЕС

Местните избори бяха грозна картина, коментира председателят на предизборния щаб на ВМРО Юлиан Ангелов в след края на първия тур в неделя.

"Изказвам истинско възмущение от това, което за пореден път се случва на избори. Явно отново парите, заплахата, тормозът доминираха. Не е нормално това да се случва в 21 век", каза той Ангелов на пресконференция.

Според него обаче ВМРО са се представители добре. По предварителни данни партията ще удвои броя на общинските си съветници в цялата страна.

В немалка част от областните градове кандидатите на ВМРО са трети, и то с доста добри проценти. Очакваме в поне 10-15 от общините кандидатите на ВМРО да отидат на балотаж, каза Ангелов.

На въпрос за ниския резултат на Ангел Джамбазки - "острието" на ВМРО, който бе издигнат за кмет на София и финишира с 4.8%, Ангелов коментира, че вотът е бил повлиян от проучванията, които са давали предимство на първите двама кандидати. Ще имаме най-вероятно шестима представители в Общинския съвет, което е двойно увеличение, каза още той.

Нареждаме се в челната тройка на политическите партии в България, отчете Юлиан Ангелов.

Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов се яви на тези избори с надежди за добро представяне в София и Пловдив. За столицата се твърдеше, че техният кандидат Ангел Джамбазки ще бъде четвърти, но в крайна сметка той е пети с огромна разлика от почти 9% от четвъртия Борис Бонев, който е независим кандидат и зад него не стои политическа сила.

ВМРО, които са известни с настъпателна популиско-националистическа риторика и агресивен стил, станаха мишена на същата пропаганда, провеждана срещу тях от бившия им коалиционен партньор Волен Сидеров, лидер на "Атака". Сидеров, който също бе кандидат за кмет на София, получи около 1.8%.

За Пловдив, където ВМРО издигна Славчо Атанасов, дори се твърдеше, че ще отидат на балотаж и може би дори ще спечелят. Шанс за това обаче няма. Балотажът във втория по големина български град ще бъде между кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров с 34.5% и Дани Канизирева от "Съюз за Пловдив" със 17.4%.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019