ВМРО подкрепи ДПС за създаване на анкетна комисия за българско гражданство

114 души, издирвани от Интерпол, са получили български паспорти

Юлиан Ангелов

Депутатите от ВМРО сложиха подписи под искането на ДПС за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни данни от медиите за корупционни практики при получаване на българско гражданство.

 

"Ние искаме наистина да има такава анкетна комисия, за да може да се провери последните 20 години на кого е давано българско гражданство, колко изселници в Турция са получили българско гражданство, без да имат право на това, когато ДПС са управлявали държавата. За да се разбере самата истина, защото чухме обвинения за това, че имало издирвани от Интерпол, които били получили българско гражданство и едва ли не ние имаме общо с това", каза депутатът Юлиан Ангелов.

 

Напротив, подчерта той, тези случаи са за минали години, когато са управлявали БСП и ДПС. Така че, заключи депутатът, именно тези две партии трябвало да дават обяснения, тъй като са назначавали съответните министри и заместник-министри.

 

Искането за създаване на временна анкетна комисия бе направено вчера от ДПС. Партията се позова на разследване на френското издание "Нувел обсерватьор", според което над 114 души, издирвани от Интерпол, са получили български паспорти, а юристи подготвяли документите за кандидатстване срещу суми от 500 до 3000 евро.

 

В разследване на френски журналист се посочвало, че са замесени "най-малко един министър и един вицепремиер от националистическите партии".

 

Правилникът изисква най-малко 48 депутати да внесат искане за анкетна комисия.

 

Това са доста общи приказки, които не могат да са повод за такова искане, заяви пред журналисти председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров.

 

Трябва да посочат по-сериозни данни, за да се стигне до анкетна комисия, посочи Сидеров.

 

Той допълни, че ако има данни за корупция, независимо коя партия засягат, дали "Атака", ВМРО или НФСБ, въпросът трябва да се разследва и, ако някой е корумпиран, да си понесе последствията.

 

ДПС си служат непрекъснато с лъжи и манипулации по отношение на ОП и ВМРО и затова ние искаме да сме прозрачни, да подпишем тяхната подписка за анкетна комисия и наистина да бъде разследвано, посочи Юлиан Ангелов.

 

Той обаче обърна внимание, че има решение на Конституционния съд, според което не може да се състави такава парламентарна комисия, защото се отнася за дейността на президентската институция, а парламентът не може да я контролира. Въпреки това, по думите му, ДПС, което е наясно с това решение, манипулира обществото, че националистите са "нещо лошо и правят някакво задкулисие".

 

Ако такава комисия се формира все пак, подчерта депутатът, много истини ще излязат на бял свят - "за дипломатически куфарчета, с които пътуваха през годините до различни консулства в Турция, за да се раздават по стари спогодби български паспорти на изселници, които нямат право на това, според самите спогодби", разясни Ангелов.

 

Депутатът припомни, че при кабинета "Орешарски" именно тогавашните управляващи са спрели процеса за получаване на българско гражданство на сънародниците ни от Македония, Албания.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?