ВМРО посрещна Трайковски с плакат "Братя, ние сме с вас!"

С плакат "Братя, ние сме с вас!", посрещнаха македонския президент Борис Трайковскигрупа младежи с шапки с надпис ВМРО, съобщи БТА.

Първото самостоятелно посещение на македонският президент в България започна в понеделник с официална церемония и поднасяне на венец на паметника на Незнайния войн в София. Визитата на Трайковски е по покана на Петър Стоянов и е в отговор на посещението на българския президент в Република Македония през май 2000 година.

Очаква се основните теми, които ще обсъждат Трайковски и Стоянов, да са свързани с обстановката на Балканите. Ще бъде отделено внимание и на перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество, както и на изпълнението на регионалните инфраструктурни проекти. България и Македония отдават приоритетно значение на изграждането на проектите по основното трасе на коридор 8 и на координацията на усилията си за осигуряване на необходимото външно финансиране за тези проекти.

През първия ден от визитата двамата президенти ще имат разговори на четири очи, последвани от пленарно заседание на двете делегации. По-късно ще бъдат подписани Спогодба за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и Спогодба за взаимно признаване на документите за образование, научните степени и научните звания.

Във вторник Трайковски ще се срещне с министър-председателя Иван Костов, след което заедно със Стоянов ще отпътува за Варна. Двамата ще посетят фериботния комплекс Варна-Белослав, който е на трасето на паневропейския коридор номер 8.

Посещението на Борис Трайковски в България беше предвидено за 16 май, но бе отложено поради изострянето на обстановката в Македония.

Споделяне

Още от България