ВМРО пожела правителствена програма срещу "циганизацията"

Партията призова партньорите си във властта да се обединят зад нейните приоритети

ВМРО пожела правителствена програма срещу "циганизацията"

На фона на продължаващото напрежение в "Обединени патриоти" (ОП) и неяснота за съвместното им бъдеще, ВМРО призова останалите партии в управлението да се заемат с изпълнението на нейни приоритети, които да "осмислят" участието им във властта. Изброените приоритети са за справяне с "циганската престъпност и социалния паразитизъм", "противодействие на радикалния ислям и чуждото влияние през българските вероизповедания и неправителствен сектор", "достоен живот на възрастните хора", въвеждане на "Данък лукс", както и "укрепване на българското национално самосъзнание в България и зад граница".

"Тези приоритети са утвърдени от ВМРО и "следва да са основа за дискусия както в коалицията "Обединени патриоти", така и с ПП ГЕРБ", заявяват от партията в очевидно желание да се позиционират за евроизборите и да отклонят разговора в малката коалиция от това кой да води листата им на евроизборите и да се откажат ли евродепутатите от заплатите си, както поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"В средата на мандата на настоящото управление на страната, част от което е и ВМРО, войводите са категорични, че е крайно време да бъдат застъпени основни приоритети, за които Организацията се бори от години. Сред тях категорично не са личните амбиции, водещи до боричкания на база его между едни или други политически фигури в коалицията "Обединени патриоти", се казва в съобщение, публикувано на партийния сайт във вторник.

"Считаме, че в разумен срок трябва да има видим напредък по тях (приоритетите на ВМРО-б.р.). Само това би осмислило реално нашето участие в управлението на страната", заявяват от партията.

Това обаче не било ултиматум, обясни пред Mediapool зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. "Ултиматум означава - "или правите това, или ...". Няма такова нещо, ние просто казваме, че ако не започне да се работи, участието ни във властта се обезсмисля", каза той.

Депутатът призна, че ОП се намират в критичен момент.

"Започваме да имаме съмнения дали сме идейни съмишленици", каза той, без да назовава конкретна партия от коалицията. От думите му се подразбра, че има предвид "Атака". "Телевизията на една от партиите в коалицията е излъчила репортаж от протестите срещу лидера на ВМРО Красимир Каракачанов", уточни Веселинов, отново без да посочи за коя телевизия говори. Такъв репортаж е излъчен от "Алфа ТВ, която е на "Атака" и чийто директор лидерът на партията Волен Сидеров. Той и колегите му подкрепяха и протестите за оставка на бившия вече вицепремиер Валери Симеонов, лидер на НФСБ.

В същото време приоритетите, изброени от ВМРО, се покриват напълно с въжделенията на другите две партии от ОП.

 

Какво искат от ВМРО, за да се осмисли участието им във властта

Ето кои са мерките, върху които ВМРО иска да се съсредоточи управляващата коалиция:

1. Мерки за противодействие на циганската престъпност и социалния паразитизъм:

 • Изготвяне на правителствена програма за мерки срещу циганизацията, гетоизацията и произтичащите от това проблеми;

 • Преодоляване на чувството за безнаказаност сред представителите на маргиналните общности чрез въвеждане на административни наказания „обществено полезен труд“ и „задържане под стража“;

 • Единна база данни за социалните помощи и въвеждане на сумарен максимум на годишна база, строг контрол срещу злоупотреби със социални плащания, включителво обвързване на получаването им със степента на социализация и грамотност;

 • Поощряване на отговорното родителство за сметка на намаляване на помощите за деца на несоциализираните групи;

 • Възможност за създаване на Доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред.

2. Противодействието на радикалния ислям и чуждото влияние през българските вероизповедания и неправителствен сектор:

 • Финализиране на промените в Наказателния кодекс за криминализиране на проповядването на радикален ислям;

 • Приемане на правила за прозрачност на финансирането с източник зад граница на НПО и вероизповедания.

3. Достоен живот на възрастните хора:

 • Закон за възрастните хора, който да регламентира социалните услуги и възможностите за трудова и творческа реализация;

 • Реализиране на ревизията в инвалидните пенсии и преизчисляване на т.нар. "стари пенсии";

 • Успоредно с повишаване на доходите, пренасочване на ресурси на МТСП за борба с пенсионерската бедност за сметка на социалния паразитизъм.

4. Укрепване на българското национално самосъзнание в България и зад граница:

 • Държавна програма за разпространение на българския език и култура, включително създаване на институт "Св.св. Кирил и Методий";

 • Законодателни промени за улесняване на получаването на българско гражданство и създаване на "Карта българин", с която да се урежда правото на пребиваване и труд в България на сънародниците ни от диаспората;

 • Български паспорти за всеки българин по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми;

 • Програма за подпомагане на завръщането на наши сънародници от чужбина, като най-силна демографска мярка;

 • Преглед на учебното съдържание и заличаване на остатъците от десетилетията антинационална пропаганда в учебниците, които изкривиха до неузнаваемост историята и литературознанието ни;

 • Въвеждане на часове по родинознание и начално военно обучение.

5. Трябва да поставим пред ГЕРБ въпроса за по-справедливо данъчно облагане имуществото на богатите – включително "Данък лукс". Особено очеваден е случаят с крупните собственици на земя. 31 стопански субекта притежават над 3 милиона декара земя, а не плащат никакъв данък върху собствеността. Същевременно тази концентрация вреди на развитието на земеделието, обезлюдява селата и не създава принадена стойност в икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България