ВМРО предлага държавата да дава ваучери за български продукти и почивки

Партията предлага още куп мерки като намаляване на ДДС на храните и увеличаване на прага за регистрация на 250 000 лв.

ВМРО предлага държавата да дава ваучери за български продукти и почивки

Ваучери за почивка в България и за купуване на български продукти; намаляване на ДДС за храните; данък за едрите фермери; повишаване на прага за регистрация по ДДС пет пъти; мораториум върху кредитите за туристическия бранш до октомври 2021 г. - това са само част от пакета мерки, които ВМРО предлага за обществен дебат. Те ще бъдат дадени за обсъждане и на коалиционния им партньор от ГЕРБ, съобщиха в понеделник от партията на силовия вицепремиер Красимир Каракачанов.

ВМРО "категорично настоява" създадения през 2015 г. Национален икономически съвет към Министерския съвет да стане постоянно работещ орган, а да не е "консултативен", както е сега. За това настояваше и бизнеса.

Предлагат се и две мерки за облекчаване на кредитополучателите. Едната е да се предостави максимална гъвкавост на банките за мораториум върху плащания по кредити на юридически и физически лица, чиято дейност е засегната от кризата. ВМРО смята, че не трябва да има откази, ако кредитополучателите в миналото са имали затруднения при обслужването на заемите.

Другата е със средствата, с които ще бъде увеличен капиталът на държавната Българска банка за развитие (ББР), да се гарантират отложените вноски към банките по кредитите на предприятия и домакинства и да се насърчи даването на нови. От ВМРО допускат, че е възможно необходимите средства за това да са повече от предвидените към момента 700 млн. лв. Затова от партията казват, че източник на допълнителни средства може да бъде заем от международните пазари или заем за подкрепа на платежния баланс.

Вдигане на прага по ДДС на 250 000 лв.

ВМРО настоява да се ускорят плащания от страна на държавата, като възстановяването на ДДС, а обичайните ревизии да бъдат отложени за срок 6 месеца след кризата.

Държавата незабавно да изплати всички просрочени задължения към фирми и физически лица е следващото искане.

По-нататък: с безлихвени кредити да бъдат подкрепени микро- и малки предприятия, включително и тези, които осигуряват семейна заетост в браншове като туризъм, ресторантьорство, транспорт и други.

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да се вдигне от сегашните 50 000 лева на 250 000 лева. Според ВМРО това ще струва на бюджета не повече от 120-150 милиона лева годишно, но ще върне обратно сив брутен вътрешен продукт в размер на 3-4 милиарда лева укрити обороти.

"Проблемът на укритите обороти е не само несъбран ДДС поради плащания в брой на доставчици срещу стокова разписка, а и заради формирането на "черни" каси, от които се плаща в брой на работници и служители, т.е. спестени осигурителни плащания и подоходни данъци, но и формирането на корупционни практики – плащане на дребни суми на проверяващи служители от съответната община, КЗП, БАХБ и т.н.", мотивира се ВМРО.

ВМРО е за "безкомпромисна борба с дъмпинговия внос на земеделски и промишлени стоки от трети страни като Турция, Китай и други". Красимир Каракачанов вече поиска да се забрани вносът на чужда земеделска продукция при условие, че същата се произвежда в страната.

Партията настоява и за разширяване на мярката за подпомагане с 375 лева на семейства в неплатен отпуск. Самотните родители в България са над 360 000 души. По-голямата част от тях не могат да работят и осигуряват прехрана за децата си, защото детските градини и училищата са затворени и няма кой да им помага в отглеждането. Родителите, които са работили и са се осигурявали досега, трябва да имат подкрепа от държавата през НОИ, смятат от ВМРО.

Ваучер от 100 лв. за почивка в България

ВМРО предлага разсрочване или мораториум по кредитите за предприятията в туристическия бранш до октомври 2021 г.

Освен това се предлага държавата да осигури безплатен ваучер от поне 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 и 2021 г. Ваучерът да може да се ползва в хотел, туристическа агенция или ресторанти. Средствата могат да дойдат от оперативните програми или от финансовата помощ.

Данък за едрите фермери

ВМРО предлага да се въведе "данък върху крупната земеделска собственост" и намалена ставка на ДДС върху храните.

Освен това мярката 60/40 да се разшири и към заетите в селското стопанство, както и намаляване на ставката.

Предлага се още ваучер за храна за свежи продукти извън лимита от 60 лв., който в момента ползват някои фирми. Това е ново предложение, наред с данък за търговските вериги, ако не осигурят достъп на български продукти в тях.

ВМРО предлага още да се повишат субсидиите в зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството и други сектори, които създават заетост, за сметка на механизираното отглеждане на зърнени култури.

Отложено плащане на данъци

Да се отложи плащането на данъци и осигуровки за времето на извънредното положение плюс един месец за най-силно засегнатите компании като ресторанти, заведения, хотели, туроператори, магазини в търговски центрове, транспорт, театри, кина и други, предлага още ВМРО.

За самонаетите и едноличните търговци идеята е всички данъчни задължения да се отложат за времето на действие на извънредното положение плюс един месец.

Партията предлага още с правителствено решение да се даде право за намаляване на наемите или за освобождаване от заплащането им, ако по време на извънредното положение бизнесът, който ги е наел, не работи. Става въпрос за държавни и общински имоти.

Предложенията на ВМРО не са придружени с финансов анализ какво ще струва всичко това на бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от България