ВМРО предлага нова "патриотична" коалиция, но без "вождове" в листите

Каракачанов иска президентска република

ВМРО предлага нова "патриотична" коалиция, но без "вождове" в листите

След провала на последните парламентарни избори партията на бившия вицепремиер Красимир Каракачанов предлага за предстоящия извънреден вот да бъде направена нова "патриотична и консервативна" коалиция, но с условие – лидерите на партиите в нея да "направят крачка встрани" и да не са кандидати за депутати.

Предложението е одобрено от Изпълнителния комитет на партията и е очаквано, след като на 4 април коалиция "Обединени патриоти" се разпадна и нито една националистическа партия или коалиция не успя да прескочи 4-процентната бариера за влизане в рекордно кратко съществувалия парламент. ВМРО остана на крачка от Народното събрание и събра подкрепа от 3.64%. НФСБ се яви в коалиция с "Воля" на Весели Марешки и получи само 2.37 на сто от гласовете. "Атака" взе 0.49%, а партията на бившия здравен министър Петър Москов "Консервативно обединение на десницата" (КОД) бе подкрепена от едва 9415 души или 0.29%.

"Отново предстоят избори и има няколко варианта. Единият е да се явим самостоятелно и ние сме готови. Вторият е да тръгнем да правим тюрлюгювеч между някви партии с някакви проценти, надявайки се да постигнем резултат – лично за нас това е неприемлив вариант, от тюрлюгювечи няма нужда. Третият и най-близък до нашето съзнание вариант е за обединение на патриотичния вот", каза Каракачанов на пресконференция в централата на ВМРО.

По думите му коалицията трябвало да е с партии, които споделят "обща ценностна система – патриотизъм, както и семейни, национални и християнски ценности". Сред приоритетите за ВМРО е да се направят промени в конституцията за президентска република, намаляване на броя на депутатите, както и гражданите да имат право да отзовават депутати, ако не са доволни от тях.

Той обясни, че предлага при евентуална коалиция лидерите да не са в листите, защото те са виновни за провала на последните избори. "Спирачката за обединение сме ние - лидерите. Затова встрани, за да покажем, че целта не ни е била и не ни е да бъдем вождове и да ставаме министри", аргументира се още Каракачанов, въпреки че довчера самият той беше вицепремемиер.

Каракачанов уточни, че не става дума за изискване лидерите да напускат председателските си постове в отделните формации, а само да не са кандидати за депутати.

От думите му се разбра, че офертата за коалиция е отправена към бившите му коалиционни партньори НФСБ и "Атака", както и към "Воля". По-рано тази седмица бившият вицепремиер каза, че е готов на разговори и с Москов. Вече няколко пъти Москов протягаше ръка за обединение към ВМРО и НФСБ, но досега опитите му са били безуспешни. Той беше министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 2" и остана такъв до предсрочните избори, въпреки че тогавашната му партия ДСБ напусна управлението преди това. Няколко месеца по-късно Москов бе изключен от ДСБ, а през 2019 година създаде собствена партия.

Лидерът на ВМРО изрично обясни, че засега предложението за обединение не важи за "Възраждане" на бившия му съпартиец Костадин Костадинов: "Не съм го чул това лице да обяснява, че е патриот. Знаем, че е хард привърженик на Съветския съюз и Сталин или на какво ли не друго. Патриот беше тези 12 години, когато беше на заплата във ВМРО и от моята ръка си получаваше заплатата. Ако той сега заяви, че е патриот, условието важи и за него – встрани и обединение".

По-рано тази седмица Костадинов обяви, че бил канен на разговори за обединение в ВМРО и НФСБ, но отказал. Партията на Каракачанов отрича.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори