ВМРО предлага ръст на доходите при спад на бюджетните разходи

Ваучери за лекарства и почивка и безплатни детски градини, предвижда още предизборната им програма

Красимир Каракачанов

ВМРО предлага едновременно сериозен ръст на доходите и социалните благини при намаляване на сегашната данъчна тежест и силна редукция на бюджетните разходи до 35% от БВП, става ясно от предизборната програма на формацията за периода 2021 – 2025 г.

Партията на Красимир Каракачанов предлага повишаване на средната пенсия от сегашните 489 лв. на 700 лв. до края на мандата.

"Ще настояваме за преизчисление на пенсиите на всички българи, които имат изискуемия трудов стаж и предвиждаме 30% среден ръст на пенсиите до края на мандата", посочват от "ВМРО – Българско национално движение".

Средната работна заплата пък ще бъде увеличена от сегашните от 1300-1400 лв. на 2500 лв. бруто до 2025 г.

Минималната заплата пък ще бъде вдигана всяка година по формула, като процент от средната по сектори и региони.

Възнагражденията в армията и полицията ще нарастват с 10% годишно. Повишения ще има също за учители, лекари и медицински персонал.

ВМРО предлага също ваучери за лекарства по 70 лв. на месец за бедните пенсионери и за хронично болните българи.

На всеки пенсионер, работещ, студент и ученик ще се осигурят ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорти. Само тази мярка би струвала на бюджета към половин милиард лева годишно.

ВМРО ще се бори също за увеличение на парите за втората година майчинство, така че да бъдат обвързани с минималната работна заплата и да се повишават с нея. В момента подкрепата е 380 лв. на месец.

Партията предлага още безплатна ясла и градина за всяко дете, като за целта бюджетът ще инвестира поне 100 млн. лв. за изграждане и ремонт на сгради.

ВМРО ще настоява още за въвеждане на необлагаем минимум за подкрепа на хората с ниски доходи. Друга цел на партията е увеличеното семейно подоходно облагане за 2022 г. (450 лв. за едно дете, 900 - за две и 1350 - за три деца) да стане постоянно, а сумите до края на мандата да се увеличат до 600 лв. за едно дете, 1200 лв. - за две и 1800 лв. - за три деца.

Партията ще работи и за безплатни учебници и учебни помагала за всички ученици до 12 клас.

Друг приоритет е гласуването на Закон за частния фалит, който да облекчи хората с големи дългове.

ВМРО ще предложи и нов Кодекс за социално осигуряване срещу "социалния паразитизъм".

В енергетиката ще бъдат прекратени договорите с "американските централи" в Маришкия басейн, посочва още ВМРО.

Екипът на Каракачанов предлага и нов подход за интеграция на "циганите" (както ромите са наречени в програмата) чрез "образование, труд и санкции".

ВМРО предлага и пакет от антикризисни мерки. Сред тях са усъвършенстване на електронното правителство, премахване на данък дивидент, намаляване на данъка върху едноличните търговци от 15% на 10%.

Друга мярка, предвидена от партията на Красимир Каракачанов, е "антикризисно" увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 лева на 150 000 лева. За "по-изостаналите" икономически региони според ВМРО прагът трябва да се вдигне на 250 000 лв., което означава, че много по-малко фирми ще внасят ДДС.

Предвижда се още замразяване на минималния и максималния осигурителен доход на нивата от 2020 г. за период от три години.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021