ВМРО предлага засегнатите от кризата фирми да не плащат данъци и наеми

ВМРО предлага държавата и общините да могат да освободят засегнатите фирми и физически лица от плащането на наеми, местни данъци и такси до изтичане на извънредното положение. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

ВМРО са част от управляващата коалиция между ГЕРБ и "Патриотите". Към момента няма яснота дали искането им ще бъде подкрепено от партията на Бойко Борисов.

Предложението за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което да се даде възможност на министрите, областните управители и общинските съвети да взимат такива решения е внесено в парламента от заместник-председателяна ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов и група народни представители.

Освобождаването от плащания на патенти, местни данъци и такси и наеми на държавни и общински терени за времето на кризата е стъпка, която ще даде шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България, мотивират се от ВМРО.

Според партията мярката е крайно наложителна предвид факта, че стотици хиляди хора са пряко засегнати от въведените мерки и са във фактическа невъзможност да покриват тези разходи.

За облекчаване на тези лица редица общини в страната приемат или имат намерение да приемат различни мерки от подобен характер, но същевременно в немалка част от тях се пораждат съмнения доколко подобни решения са законосъобразни. Причината е, че има законови ограничения за промяна на размера на местните данъци и такси през годината.

Предложеното допълнение в закона дава възможност на държавата и общините при желание и възможност от тяхна страна, Министерският съвет, съответно общинските съвети, да приемат решения, с които по време на действие на извънредното положение да създадат определени облекчения за онези граждани и фирми, които за този период от време са принудени да ограничат своята търговска, стопанска, производствена или друга дейност, свързана с предоставянето на стоки и услуги, се посочва още в мотивите към предложенията.

Преди дни по предложение на кмета на Тетевен, Общинският съвет взе решение да освободи от плащането на наем фирмите и хората, които ползват общински имоти по време на извънредното положение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?