ВМРО преговаря с Валери Симеонов за общо явяване на изборите

ВМРО преговаря с Валери Симеонов за общо явяване на изборите

ВМРО води преговори с няколко политически формации за общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Това стана ясно от обясненията на министъра на отбраната в оставка и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти по време на честването на Деня на храбростта и на Българската армия в София.

Каракачанов посочи, че са запазени добрите отношения с бившия му коалиционен партньор Валери Симеонов, лидер на НФСБ. Разговори се водят и с формацията на бившия здравен министър във втория кабинет на Борисов – Петър Москов, който направи собствена партия КОД.

ВМРО се яви самостоятелно на отминалите парламентарни избори и не успя да прескочи 4 процентната бариера, за да влезе в Народното събрание.

Същата участ сполетя и бившите му коалиционни партньори НФСБ и "Атака" на Волен Сидеров. Каракачанов уточни, че с Волен Сидеров контакти не поддържа повече от една година и не вижда смисъл да го прави.

Относно Валери Симеонов каза, че контактите не са прекъсвани никога и отношенията са запазени.

На отминалите избори НФСБ участва заедно с "Воля" на Веселин Марешки и не успя да влезе в парламента.

"С Веселин Марешки също не сме поддържали контакт и не сме водили разговори. Той е на фази - когато има желание за коалиция ни хвали и много ни обича. Когато види, че няма да направим коалиция, плюе и храчи, смятайки, че по този начин ще спечели някой глас", каза Красимир Каракачанов.

"Не знам защо трябва да си толкова глупав - да изпиеш Черно море, докато разбереш че водата е солена", допълни той.

Каракачанов каза, че с лидера на пртия КОД Петър Москов водят нормални разговори - и преди, и сега относно възможността за заедно явяване на избори.

Лидерът на ВМРО смята, че "никой не е готов за избори" сега. По думите му и политиците, и гражданите са си направили определени изводи от миналите избори и от неуспешния опит да се състави правителство.

"Оттук нататък е въпрос на разум и, надявам се, той да бъде проявен. Трябва да мислим преди да гласуваме. Ние 30 години гласуваме само с емоции на принципа "Хайде да видим сега какво ще стане". По този начин няма какво ново и по-хубаво да ни се случва", каза още Каракачанов.

Според нето "няма как една, две и дори три политически формации след следващите избори да направят мнозинство".

"Това означава, че трябва да се загърби личния егоизъм и някакви партийни пристрастия. Защото, в края на краищата, има смисъл от партии, ако те работят за държавата, а не защото са партии - да се пъчат и да се бият по гърдите кой е по-велик и кой е най-велик", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?