ВМРО с протест пред турското посолство: ИзвиниСеБе!

Партията на Каракачанов ще иска правителството да предприеме мерки срещу Анкара

Сн. БГНЕС

Политици и симпатизанти на ВМРО излязоха в понеделник на протест пред турското посолство в София заради изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила за промените в Закона за вероизповеданията.

Те издигнаха плакати, на които бе изписано ”Българите мюсюлмани са наши братя. Те не са турци!”, ”Турция, не се меси. Тук не е Булгаристан”, ” Чавушоглу, # ИзвиниСеБе!” и други.

Представители на правителството официално отрекоха да е имало намеса на Турция, която отказа да се извини за думите на външния си министър. Външно министерство отдаде изказването на Чавушоглу на предизборната кампания, но ВМРО ще иска изслушването на външната министърка Екатерина Захариева в парламента.

Няколко седмици преди изборите за Европейски парламент ВМРО започна кампания около изявлението на Чавушоглу, в която традиционно стигна и до ДПС, ДОСТ и неоосманистката политика на турския президент Реджеп Ердоган.

На протеста се събраха няколко десетки души, но ВМРО, чийто лидер Красимир Каракачанов е военен министър, ще продължи темата и дипломатическият скандал между двете държави вероятно скоро няма да утихне.

ВМРО иска нова реакция на правителството срещу Анкара

Депутатът от ВМРО Атанас Стоянов каза пред БНР, че са необходими още действия от страна на правителството. По думите му предстоят разговори на коалиционно ниво по темата. ВМРО ще приветства евентуално вето на президента на тази част от закона, която засяга външното финансиране.

”Не само един разговор с вицепрезидента, а много по-сериозни действия, включително и с тежки разговори с президента Ердоган. България нито е вилает, нито е провинция на Турция“, посочи той.

”Искаме да изразим нашата категорична позиция, че Турция не за първи път пряко влияе върху вътрешната, а и външната политика на България – и чрез своята, образно казано, неоосманистката политика на Ердоган, и чрез своите политически патерици тук – ДПС и ДОСТ. В случая, ползвайки изключително важен въпрос, свързан с финансирането на вероизповеданията и законопроекта за вероизповеданията, за пореден път тяхното вмешателство в нашата политика е не само пряко, то е и недопустимо“, допълни той.

”С тази политика на Ердоган Турция няма да се приближи към ЕС”, каза депутатът.

По време на протеста евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки допълни, че България задължително трябва да поиска по-твърдо извинение от външния министър Чавошоглу и от президента Реджеп Ердоган.

”Някой каза, че това е изтървана реплика. Това е първият дипломат на Турция. Турция е една от държавите, които имат най-високо развита дипломация. Там никой не казва нищо случайно“, каза Джамбазки.

Преди три дни премиерът Бойко Борисов проведе 5-часов разговор с турския вицепрезидент Фуад Октай. В крайна сметка до извинение не се стигнало, а Октай обявил, че "с нищо не са ни засегнали".

В събота вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призна, че има дипломатическо напрежение между двете страни и то не е предизвикано от България. 

Миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя главният прокурор Сотир Цацаров да започне разследване има ли намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция, а президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за вероизповеданията.

Съгласно последните промени в закон, данъчните задължения на вероизповеданията ще бъдат отсрочени, като основната част от дълговете – над 8 млн. лв., са на Главното мюфтийство. Освен това вероизповеданията ще получават държавна субсидия, като в същото време ще могат да се финансират и от чужбина и няма да декларират даренията си.

Миналия месец пък партията на Лютви Местан ДОСТ призова за организиране и провеждане на "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". ВМРО реагираха остро на тази инициатива, а Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура да извърши проверка дали дейността на партия ДОСТ съответства с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии.

”Турция със сигурност се е намесила”

Бившият български консул в Одрин Георги Димов коментира пред бТВ, че ”със сигурност Турция се е намесила във вътрешните ни работи, спор по този въпрос не може да има”.

”Преди 2 години имаше същата намеса и ние не взехме мерки. Тогава един министър на труда и социалната сигурност – Мехмет Мюезиноглу, който призова на изборите у нас да се гласува за определена политическа сила”, посочи Димов.

На въпрос дали България е предприела всички възможни стъпки, за да получи извинение от Турция, той отговори, че това се е случило частично.

Той коментира и изборите в Турция.

”Ако управляващата партия в Турция загуби Анкара и Истанбул, това със сигурност е знаково. Специално за Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган има силни сантименти, тъй като в продължение на 5 г. беше кмет на града”, допълни той.

По думите на Димов с тези избори приключва един цикъл от преминаването на Турция от парламентарна към президентска република.

”В хода на кампанията самият Ердоган каза, че е възможно, ако негови опонети спечелят изборите, срещу тях да бъдат повдигнати най-различни обвинения и да се приложи тактиката, която се прилага в Югоизточен Анадол в кюрдските райони, където се премахват законно избрани кметове и на тяхно място се назначават настойници”, каза бившият консул в Одрин.

Местан: Намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит

По-късно пред БНР  лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан коментира, че намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит. 

"Имам огромни надежди че, случаят няма да прерасне в дипломатически скандал", коментира Местан.

По думите му България и Турция са в чудесни отношения, както на ниво министър-председател и президент на Република Турция, така и на политическо ниво и между парламентите. 

"Обнадежден съм, че по пътя на диалог ще се намери решение на този казус, който се преекспонира и от българското общество се скрива същественият проблем. Смятам, че законодателната инициатива, с която се опрощаваха в първоначалния вариант задълженията на Главно мюфтийство, бе справедлива инициатива и справедлив закон“, посочи той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България