ВМРО съзря престъпление в книга за сексуално образование

ВМРО съзря престъпление в книга за сексуално образование

Участващата във властта партия ВМРО обяви, че иска наказателна отговорност за създателите на книгата за сексуално образование "В като вагина", финансирана близо 200 българи от страната и чужбина, както и от спечелен грант от от Българския фонд за жените.

Книгата от над 250 страници е предназначена за млади момичета и представя образователна информация за женското тяло, менструацията, секса, както и здравето. Тя не е част от учебната програма и в този смисъл не е задължително четиво.

"Създадохме тази книга, за да насърчим културата на любопитството и откритост по отношение на проблемите свързани със сексуалното здраве, които са толкова важни за израстването и разбирането за самите нас. Образованието помага на младите хора да разберат телата си и да станат защитници на здравето си", каза по-рано тази седмица Светла Баева, което е автор на книгата заедно с Рая Раева. Двете посочват, че съдържанието е консултирано с множествено експерти по здраве и сексуално образование.

Според ВМРО обаче "това писание съдържа текстове и картини, които представляват квалифицирани състави от Наказателния кодекс", както и "тийнейджърският вариант на Истанбулската конвенция, но в много по-скандална опаковка". "Настояваме и за наказателна отговорност на авторите, илюстраторите и всички, които имат пръст в реализирането на този недопустим, извратен и скандален проект", казват от партията и дори настояват главният прокурор Иван Гешев, както и министерствата на образованието и на здравеопазването да "предприемат необходимите мерки за незабавно спиране на разпространението на "В като вагина".

В книгата се посочва, че сексуалната идентичност може да бъде различна от биологичния пол – мъж или жена.

"Не всеки с матка и менструация е жена. Това могат да бъдат трансмъже и интерсекс хора или хора, които използват друг термин, за да се определят", пише в книгата, като целта е децата да бъдат подготвени за това, че има хора с различа сексуална ориентация от традиционната.

От партията са цитирали този текст като пример за "провокация".

"Скандалната онлайн книга може да бъде прочетена от деца от всякаква възраст. Тя уж е предназначена за подрастващите момичета, но реално пропагандира избора на пол, насърчава мастурбацията, съдържа рисунки с полови органи и насочва децата към сайтове и платформи, поддържани от различни НПО, които рекламират гей ориентацията", смятат от ВМРО, които имат проблем и с това, че в онлайн версията на книгата има линкове към сайтове за въпроси и помощ, с които според тях обаче се " пропагандира ЛГБТИ движението".

Партията съзира в книгата подбуда към ранен полов живот с "детайлни инструкции за реализирането му и по същество илюстрациите могат да бъдат определени като порнография". "За подобно подстрекателство има квалифицирани състави в Наказателния кодекс на Р България и ние призоваваме Прокуратурата да се самосезира и да започне проверка", смята ВМРО.

В книгата се обръща внимание и на насилието над жени, но дори тук партията на Каракачанов вижда проблем и нарича това "внушения". Цитирани са и части от книгата:

"...Според статистиките всяка трета жена или момиче в България е пострадала или страда от някаква форма на насилие".

"Тя е трябвало да бъде скромна и примирена и да прикрива сексуалността си, която била възприемана като нещо тайно и греховно. Уви, тази стигма все още не е напълно преодоляна".

"Ние от ВМРО питаме дали под подобни твърдения е взето предвид и това, че българските жени могат да приемат като насилие и психическия тормоз, оказван по различни канали от същите тези НПО-та, които обясняват денонощно, че да сме хетеросексуални е срамно и да възпитаваме децата си в християнските ценности и морал е остаряло и упадъчно. Или, че едва навлезли в юношеска възраст деца могат да избират пола си, да мастурбират и да го правят показно?", пишат от ВМРО. 

Споделяне

Още от България