ВМРО ще гласува против "послушковците" в политиката

ВМРО ще гласува против "послушковците" в политиката

Депутатите от ВМРО, за разлика от ГЕРБ и НФСБ и "Атака", ще защитят преференциалното гласуване. Това обявиха от партията на вицепремиера и лидер на организацията Красимир Каракачанов в съобщение до медиите.

В сряда на заседанието на правната комисия в парламента ГЕРБ, представители на "Патриотите" и "Воля" подкрепиха предложенията на ДПС за възможността избирателите да пренареждат листите на всички видове избори, като вдигнаха прага многократно спрямо сега. По този начин преференциалния вот се обезмисля.  

Промените в Изборния кодекс в момента се гласуват окончателно в пленарната зала на Народното събрание. 

"В политиката трябва да влизат личности, а не послушковци - само така ще вдигнем доверието към институциите." Това пише в позицията на ВМРО, изпратена до медиите рано сунтринта в четвъртък, преди гласуването в парламента. Тяхната позицията се различава коренно от тази на коалиционните им партньори – ГЕРБ, НФСБ и "Атака".

Според ВМРО ограничаването на преференциите е отнемане правото на личен избор на хората.

"Със своето решение Комисията по правни въпроси в парламента поставя позиционирането на депутатите,направено от хората с преференциите, практически невъзможно", пише още в декларацията.

"Станахме свидетели на поредното посегателство над правото на хората да избират личности. Почти всички партии се обединиха около това преференциите да отпаднат. Тъжно, но факт! България се връща във времената, даже от преди зората на демокрацията, когато един човек/листа се избираха с 99.99%", заявяват още от ВМРО.

От формацията на Каракачанов питат още "кой и защо се изплаши от информирания и разумен избор на българите".

Споделяне

Още от България