ВМРО ще пише закон срещу фалшивите новини

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

След като преди седмица вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов се загрижи за разпространението на фалшиви новини, а вчера стана ясно че по негова идея ДАНС проверява разпространяването на неистинна информация за чумата в Странджа, във вторник се разбра, че каузата за "чиста информация" се припознава и от ВМРО. Ето защо партията му започва разработка на закон срещу фалшивите новини.

"Тази стъпка се налага заради зачестилите случаи на опасни фалшиви новини, които директно застрашават националната сигурност на България. Епидемията от неверни публикации придобива застрашителни размери, а фактът, че техни източници все по-често са политически лица, е въпрос, който засяга и политическата стабилност в страната", се посочва в становище, разпространено от партийния пресцентър.

"Ние Патриотите от ВМРО започваме изработването на закон, който да регулира съдържанието на материалите в интернет пространството, които към днешна дата не попадат под контрола на нито една институция. Подчертаваме, че това не е опит за цензура, а за постигане на чистота на информационния поток, която ще допринесе за по-добрата работа на всички медийни канали. В момента дори сериозни телевизии, сайтове, радиа и вестници с ясна и прозрачна собственост стават жертва на фалшивите новини. Те също се подвеждат и публикуват статии, излъчват репортажи и правят дописки с невярно съдържание, базирани на препечатки без ясен източник", се казва още в съобщението.

Любопитно обстоятелство е, че именно лидерът на ВМРО става правителственият говорител срещу фалшивите новини, а формацията му ще има законодателна инициатива по повода, въпреки че неведнъж именно те са си служили с неистинна информация.

Последните два ярки примера са твърденията на патриотичната формация, че с Истанбулската конвенция у нас се въвежда третия пол и поредицата обяснения от страна на ВМРО, че Светованата здравна организация се готви да легализира педофилията. За последното повечето твърдения бяха с източник именно единия от сайтовете, разпространяващ в момента конспиративната теория, че правителството обезлюдява Странджа, за да я насели с мигранти.

"Факт е, че в епохата на информационните технологии могат да се манипулират видеа, снимки и звукозаписи. Това именно улеснява и създаването и разпространението на фалшивите новини. Заглавия от типа „Самолети тайно оставят мигранти на военните летища“ или „В ход е план за заселване на Странджа с бежанци“ и още по-абсурдните твърдения, че дребният рогат добитък в Ямболско се изтребва не заради чумата, а за да се освободят постройки за мигрантите, които Западна Европа ще ни върне, са опасни за вътрешната и за националната сигурност на страната. А появилата се информация за смъртта на баба Дора, след като са евтаназирали козите ѝ, е мека казано неморална – тя е нехуманна и престъпна!", възмущават се от ВМРО.

Ето защо според формацията на Каракачанов е назрял моментът да се напише отделен закон, който да въведе правила, които да поставят медиите в страната в равнопоставено положение.

"Сега тези, които имат професионално отношение към новинарския поток, ясни собственици и подписани с имената на авторите репортажи и статии, търпят контрол и санкции. Онези обаче, които си позволяват да пускат неверни новини за смъртта на известни личности, твърдения за политици, които не отговарят на истината, и „новини“, застрашаващи сигурността, чрез които от една страна изпълняват явни политически поръчки, а от друга генерират приходи по нечестен начин чрез подвеждаща информация, която кара хората да четат сайтовете, остават напълно безнаказани. И още нещо – те често не плащат данъци в страната, с което ощетяват и държавния бюджет", смятат във ВМРО.

Партията съобщава, че екип от специалисти вече работи по темата като сравнява световните практики в областта и ги съпоставя с настоящата законодателна уредба по темата в страната.

"Още в началото на новия политически сезон ние Патриотите от ВМРО ще предложим на коалиционните ни партньори от Обединени патриоти и ГЕРБ и на всички други парламентарно представени партии нашите идеи за справяне с фалшивите новини и ще разчитаме на тяхното държавническо поведение и подкрепа. Ако се налага ще поискаме и съставянето на временна парламентарна комисия по темата", обещават от формацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България