ВМРО търси как да разшири неизбежната отбрана и да криминализира радикалния ислям

Снимка: БГНЕС

Депутатите от ВМРО отново се опитват да прокарат поправки в Наказателния кодекс (НК), с които да се разшири полето на неизбежната отбрана. Този път обаче се търси "вторият начин" – вместо в собствен законопроект партията на Каракачанов предлага в последния момент допълнение към текстове на Министерския съвет, внесени през лятото. Те променят съвсем различни разпоредби на наказателния закон – като например за компютърните престъпления и склоняване на непълнолетни към проституция.

Този проект обаче предстои да бъде гледан на второ четене, докато законът, предлаган от "Обединени патриоти" преди две години, зацикли след приемането му на първо и "отлежава" в ресорната комисия. На практика от ВМРО се опитват да "прескочат" една процедура и може би да проверят дали коалиционните им партньори от ГЕРБ ще ги подкрепят.

Малко по-различна формулировка

От ВМРО предлагат стар проект, но с подобрения. Освен неизбежната отбрана в него се прави искане да се криминализира и радикалният ислям.

"Идеологията "радикален ислям" има вече своите последователи и в България. В контекста на събитията в Близкия Изток и имигрантските общности в Западна Европа заплахата от нея ще продължи да расте. Считаме, че като законодатели трябва да направим възможното за ограничаването ѝ. Така ще предпазим българските мохамедани от пропаганда, която има за цел да раздели и противопоставя обществото", пише в съобщение на партията.

От ВМРО допълват, че промяната е нужна, защото интеграцията на мигранти в Европа се е провалила, а лидерите на европейските страни са отгледали поколение, което "ще затрие културата и ценностите на християнския свят".

Противозаконно влизане в жилище

Другата част от законопроекта на ВМРО предвижда разширяване на пределите на неизбежната отбрана. Тези поправки бяха внесени още през 2018 г., провокирани от убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха в Пловдив. Той бе застрелян от лекаря д-р Иван Димитров, който впоследствие бе обвинен в убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Промените предвиждат, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище и "насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем".

Срещу тези текстове, лансирани в миналото, се обявиха тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и правосъдното министерство. Въпреки това те бяха приети на първо четене,

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?