ВМРО vs. ВМРО-ДПМНЕ: Какво иска България - нов договор или банка?

Заев: Тупането в гърдите не увеличава шанса за решение

ВМРО vs. ВМРО-ДПМНЕ: Какво иска България -  нов договор или банка?

България е готова да промени позицията си и да не блокира пътя на Скопие към ЕС, ако македонските управляващи дадат ясни гаранции, че ще изпълняват подписания през 2017 година Договор за добросъседство под формата на нов документ между двете страни. 

"Казахме им има още няколко дни. Дали ще е нов договора - един вариант. Дали ще е анекс към договора, дали ще е протокол .... трябва да се подпише. Проблемите, касаещи  езика, идентичността и историята, реабилитацията на хората, репресирани като българи", каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракчанов пред Нова телевизия. 

Засега България отказва да одобри преговорната рамка на Република Северна Македония, която ще се разглежда на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 17 ноември, тъй като българските изисквания към Скопие не са отразени в нея. Скопие пък отказва да се съобрази с българските резерви.

Македонските управляващи вече коментираха, че не обсъждат подписването на нов договор и едва ли ще се стигне до промяна на тази позиция.

Преди ден македонският премиер Зоран Заев бе на посещение у нас, но в рамките на визитата не излезе информация за изход от задънената улица.

Каракачанов каза, че няма основание да се смята, че България ще си промени позицията, и бе категоричен, че ГЕРБ и ВМРО имат обща визия. 

"За мен е неприемливо България да жертва националните си интереси, в името на това някой да ни ръкопляска", каза той.

Каракачанов за пореден път демонстрира снизходително отношение към Скопие, като разясни, че политиците там нямат много опит. 

"Смятаха, че както навремето е ставало в Югославия, скарат се две републики и отидат в Белград при другаря Тито и той мъдро реши проблема. Тук няма како и батко", каза Каракачанов. 

"Те не могат да чакат някой голям да ни натисне. Това се опитахме да им обясним вчера с министър Захариева. Делегацията им беше доста сериозна и мисля, че разбраха, че България не се шегува и няма кой да ни натисне", допълни той.

Германското председателство на ЕС, което изтича в края на годината, е твърдо решено да предвижи процеса по разширяването напред. Преди ден канцлерката Ангела Меркел призова за разбирателство, но такова засега не се очертава.

"Поне от една година се опитваме да им обясним, че не може да чакат някой да ни натисне. Очакваха някой по-голям и по-силен да обясни на България колко е важно Македония, която е център на вселената, да влезе в ЕС", каза Каракачанов. 

Каракачанов периодично се кара на македонците - поведение, което се ползва с голяма популярност в България и осмисля съществуването на партията му ВМРО, а премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева са "по-доброто лице" на двустранните отношения.

Размахването на пръст от Каракачанов досега не постигна ефект, но редовно провокира аналогична реакция от проруската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Двете партии действат като скачени съдове. Македонската ВМРО използва отношенията с България като основен коз срещу правителството на социалдемократа Заев и дори организира протести в защита на Гоце Делчев.

ВМРО-ДПМНЕ вече обяви, че ще се опита да бойкотира каквото и да е ново споразумение със София, след като се противопостави и на Договора за добросъседството.

И една банка 

Новият мотив на партията от тази седмица включва банка и телекомуникационна компания.

Според бившия външен министър и сегашен депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски в неофициалните дипломатически среди се говори, че част от напрежението, възникнало между Борисов и Заев, се отнася до някои обещания, дадени от македонския премиер, свързани с македонската история, идентичност и език. Но напрежението е свързано и с обещанието за влизане на България в голяма македонска банка и голяма телекомуникационна компания.

"Смятаме, че Европейският съюз, включително България, трябва да признае факта, че Република Македония през последните 20 години е заслужила да започне преговори без изнудване. Нека историците обсъждат историята, но началото на преговорите не трябва да зависи от други изисквания. Това, което се говори в неофициалните дипломатически среди, е, че част от напрежението, възникнало между Борисов и Заев, се отнася до някои обещания, дадени от Заев, свързани с македонската история, идентичност и език. Но напрежението е свързано и с обещанието България да влезе в голяма македонска банка и голяма телекомуникационна компания. Не можем да знаем колко вярно е това, защото правителството работи при затворени врата", каза Милошоски.

Заев остава оптимист 

На този фон управляващите в Скопие казаха, че ще продължат преговорите буквално до последния момент. 

Премиерът Зоран Заев в сряда коментира, че до 17 ноември може да се намери решение. 

"България е наш голям приятел, която е направила изключително много за нас. Ние искаме да намерим решение и в този момент работим максимално за неговото намиране. Призовавам да спре говора на омразата, особено, в социалните мрежи. Да не се излива гняв един срещу друг, защото ние сме приятели с България. Имаме още малко време до 17 ноември да намерим решение, изхождайки от общото ни минало", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

"Опитът ми от преговорите с Гърция показва, че истинското решение е, когато и двете страни излязат победители. Засега не сме стигнали до този момент в преговорите с България, ще продължим да разговаряме, но не чрез публични караници. Ще информираме по същество, но няма да правим шоу", допълни той.

По думите му "тупането в гърдите е привлекателно, но не увеличава шанса за решение".

Той очаква разговорите да се засилят тези дни и двете страни да се опитат да намерят решение до 17 ноември. 

"Хубаво е да се постигне тогава решение, ако ли не остава възможност през декември", добави македонският премиер.

"Искаме да намерим решение. Разбира се г-н Каракачанов прекара значителна част от разговорите с македонската делегация вчера. Вярвам, че от тези разговори има приятелска атмосфера, с всички подробности, за болката от тяхна и наша страна, стремежите от тяхна страна, стремежите от наша страна. Но стигнахме до заключението, че и двете страни са длъжни да защитават своите национални интереси и да оправдават своите политики", каза Заев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България