ВМРО забърка несъществуващ скандал с включването на "учения" Ахмед Доган в учебник

Милен Михов. СН. БГНЕС

Депутати от ВМРО забъркаха в четвъртък несъществуващ скандал около "споменаване" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в учебник за ІV клас.

Според народния представител Милен Михов в учебник на "Просвета" по предмета "Човек и общество" за ІV клас Доган е определен като "учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков". "Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или приноса му в хидроинженерното строителство", коментира Михов.

Той обаче не посочи за кой клас е учебникът, който цитира. Предметът "Човек и общество" се изучава от І до ІV клас, а най-новата история на България е част от програмата за ІV клас. Проверка на Mediapool в двата учебника на "Просвета" по този предмет за този клас показва, че името на Доган въобще не се споменава в тях.

Последваха и опровержения от издателството и от Министерството на образованието и науката.

"В действащия досега учебник по "Човекът и обществото" за ІV клас името на г-н Доган отсъства. Това име не е споменато и в новия учебник по предмета за ІV клас, който ще влезе в училище от 15 септември 2019 г. В учебник, разпространяван до 2014 г., г-н Доган е споменат, но като политик, какъвто - едва ли някой би оспорил - той е", пише в позицията на "Просвета".

В нея се казва още, че "в нито един вариант, а още по-малко в действащите варианти на учебник" на "Просвета" "Ахмед Доган не е определян нито като "учен", нито като "учен със съществен принос".

"Не отговаря на истината и твърдението, че "името на г-н Доган стои редом с имената на Радой Ралин, Георги Марков и Валери Петров", пише още в опровержението.

"Така както ние в "Просвета" се отнасяме сериозно, отговорно и професионално към нашата работа да създаваме учебници и учебни помагала с най-високо качество, така очакваме и българските народни представители да бъдат компетентни, да проверяват фактите и да не разпространяват неистини и манипулации", казват от издателството.

"В учебник на "Просвета" по предмета "Човек и общество" за ІV клас от 2005 г. е съществувал текст: "Всички етнически общности участват в обществения и културния живот. Арменците Вили Казасян (композитор), Крикор Азарян (режисьор), турците Ахмед Доган (политик), Вежди Рашидов (скулптор), евреите Исак Паси (учен), Ицхак Финци (актьор), ромите Сали Ибрахим (поетеса), Софи Маринова (певица) са български творци и общественици. Този учебник вече не се използва в училищата. Негово преработено издание, по инициатива на издателството, е било в употреба до края на настоящата учебна година за четвърти клас и в него Ахмед Доган не фигурира", обясниха и от Министерството на образованието и науката.

Споменаването на Софи Маринова в учебника също беше повод за възмущение от страна от ВМРО, според които тя била описана като музикант, прославил България.

Заради несъществуващия текст за Доган депутатите от партията поискаха образователното министерство да направи ревизия на съдържанието на всички учебници и да предостави информацията на парламентараната комисия по образование.

Депутатът Михов приветства действията на министъра на образованието Красимир Вълчев , който поиска преработка на новите учебници по история за Х клас заради манипулативно и непълно представяне на комунистическия период.

Споделяне

Още от България