ВМС се замисли: Като няма кораби, защо да не вземем подводница

Командирът на военния флот предупреди за възможни проблеми със сигурността в Черно море

ВМС се замисли: Като няма кораби, защо да не вземем подводница

След провала на проекта за купуване на два нови патрулни кораба командирът на Военноморските сили кантраадмирал Митко Петев каза, че на дневен ред излиза отново въпросът за възможността бойният флот да придобие подводница.

Освен това той посочи, че сега има нужда от по-бързо изпълнение на проекта за възстановяване техническата способност на трите белгийски фрегати, на които военният флот разчита от години. В момента единият кораб не е оперативен.

Проектът за ремонта на фрегатите е на стойност около 90 млн. лева. Първоначално именно той бе основният приоритет на военното министерство, но второто правителство на Бойко Борисов размести целите и придвижи на преден план покупката на два нови кораби.

Преди ден обаче единствената фирма подала оферта за строителството им – българската МТГ "Делфин", изненадващо се отказа от поръчката за около 820 млн. лева и така проектът пропадна.

"Спирането на проекта води до увеличаване на риска за опазването на прилежащата и на
изключителната икономическа зона на България", коментира кантраадмирал Митко Петев, цитиран от БТА.

Той обясни, че страната ни няма съюзническа гаранция за 85 процента от морските си пространства, като партньорите могат да помагат, само при нарушения на териториалното
ни море.

Петев посочи, че никоя държавна институция не е била против реализацията на проекта за нови кораби.

"Обществото като че ли не прозря какво означава българска фирма да е водеща по изпълнението на такава програма", допълни контраадмиралът.

Официалната причина, която МО посочи за отказа на фирмата са намалените пари по проекта. Самата компания не коментира решението си.

Първоначално той бе за 820 млн. лева, които трябваше да бъдат изплатени през следващите пет години. След като законови промени миналата година доведоха до начисляването на ДДС върху военните проекти, парите за сделката паднаха с над 164 млн. лева.

Командирът на ВМС посочи още, че независимо от трагедията с падналия боен хеликоптер през юни, авиобазата във Варна бързо е възстановила летателната си способност и изпълнява задачите си.

Той уточни, че необходимостта от нов хеликоптер е на вниманието на министъра на отбраната.

Една от най-модерните покупки на армията през последните години бяха хеликоптерите "Пантер", но по-рано тази година един от тях падна в Черно море по време на учение. Така останаха само две подобни машини.

Основен въпрос е и липсата на подводница. България остана без подводен флот през 2011 година, когато последната подводница "Слава" бе извадена от състава на военноморските сили.

Оттогава ВМС на няколко пъти са повдигали въпроса за покупката на нова, но досега не срещат разбиране от държавата.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?