ВМЗ подписа директен договор със сръбска фирма за барут

ВМЗ подписа директен договор със сръбска фирма за барут

Държавните Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот са подписали със сръбската фирма за производство на барути "Милан Благоевич" меморандум за дългосрочно сътрудничество, определящ широк спектър от дейности - съвместни разработки, техническа взаимопомощ, излизане на трети пазари и др. Това съобщиха от оръжейната фирма в понеделник.

За договорката съобщи миналата седмица икономическият министър Емил Караниколов при обясненията как държавата елиминира посредниците си при вноса и износа на продукция и относно пренасочената поръчка от "Емко" към ВМЗ заради прекратения лиценз на частното предприятие.

Сега от МВР уточняват, че меморандумът и договорите с клаузи, удовлетворяващи и двете страни, са били обект на преговори, състояли се на 20 септември в сръбския град Лучани.

Параметрите на договорите позволяват постигане на по-високо ниво на печалби за ВМЗ, тъй като те ще получават продукцията от Сърбия на по-ниски цени от предлаганите им досега.

Като допълнителен бонус сопотската оръжейница договорила фирмата "Милан Благоевич" да поеме разходите за транспорт до склад на ВМЗ.

"Всички подписани между двете страни документи гарантират едно добро сътрудничество в дългосрочен план. Меморандумът с нашите сръбски партньори е доказателство, че българският военно-промишлен комплекс може да работи без частни посредници при оръжейните сделки. Тази позиция бе оповестена преди месец от премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Емил Караниколов.", коментира шефът на държавната фирма Иван Гецов, цитиран в съобщението на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес