ВМЗ преговарял за огромни конкретни поръчки

Драгомир Стойнев обяви, че предприятието е било водено към фалит, но вече пак щяло да храни региона

ВМЗ преговарял за огромни конкретни поръчки

"Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот водят преговори за конкретни огромни поръчки и ако те се спечелят, предприятието пак щяло да храни целия регион, както е било преди години. Това заяви по време на парламентарния контрол в петък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на депутатски въпрос за наливането на 27.5 млн. лв. в дружеството чрез увеличаване на капитала му с пари от Държавната консолидационна компания" в началото на седмицата.

 

Стойнев обясни, че предоставените пари са не само за покриване на забавените заплати към работниците, но и за осигуряване на оборотни средства за дейността на дружеството по взети вече поръчки и за обезпечаване на новите, за които сега кандидатствало. По думите му именно активното търсене на договори е в основата на одобрените от Министерския съвет мерки за оздравяване на оръжейното предприятие.

 

Той се ангажира още с ефективно и прозрачно управление на ВМЗ, особено при сключването на договори. В същото време министърът отбеляза, че "може би е водена политика към фалиране на този завод", докато е налице голям интерес от страна на възложители на поръчки от региона.

 

След няколко неуспешни през годините опита за приватизация на предприятието, последната от които бе прекратена, след като софийската фирма "Емко" не внесе депозит, подготвената нова процедура по раздържавяването му при облекчени условия в последните дни от управлението на ГЕРБ бе спряна от новия кабинет.

 

"Имаме интерес този завод да работи. Той е стратегически за нашата индустрия и е хранил цял региона и аз съм поел ангажимента той пак да храни региона. Ще върнем предприятието на крака, така както го помним от години", заяви от парламентарната трибуна Стойнев.

 

Той каза още, че освен старите дългове, заводът бил натрупал и нови борчове в края на управлението на ГЕРБ, но не спомена сума, и обвини предишните управляващи, че управлявали през телевизора, а сегашните си вършели работата без да търсят овации.

 

Стойнев заяви още, че очаква от мениджмънта на ВМЗ-Сопот адекватни действия за търсене на нови поръчки и изпълнение на текущите в отговор на усилията на министерството за стабилизиране на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес