ВМЗ ще създава свой бранд дронове по израелски технологии

След подписването на договора за обмен на технилигоои, сн. МИ

Държавните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот подписаха договор с израелската компания "Аеронаутикс Груп" (Aeronautics Group) за трансфер на израелски технологии, които българското предприятие ще използва за създаването на собствен бранд безпилотни самолети. Това съобщиха от икономическото министерство в четвъртък.

Тази възможност бе обсъдена от премиера Бойко Борисов през юни 2018 г. при негово посещение в Израел и среща с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Тогава Борисов съобщи, че " в сферата на високите технологии ще разговаряме дали не можем да направим и самолетопроизводство в областта на отбраната, особено в изключително модерно и силно оръжие, което са дроновете". При визитата на Нетаняху в началото на ноември, в рамките на срещата на държавните лидери на България, Румъния, Гърция и Сърбия, Борисов му напомни за договорката им за дроновете и се зачуди защо още нищо не е направено.

Дни по-късно е подписан и договорът на ВМЗ с "Аеронаутикс" за производството на безпилотните апарати. Това е станало по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов  с представители на израелската компания в София, на която са участвали още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на военното и външното министерство. Договорът за сътрудничество е подписан от Атанас Богданов председател на Борда на директорите на ВМЗ Сопот, и от Ади Коен, директор на бизнес развитие и маркетинг на "Аеронаутикс" .

Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число продава и на НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране,  поддръжка и обслужване, посочват от ведомството.

Министър Караниколов изтъкнал, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и  подчерта, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов отчел, че износът в сектора на продукти, свързани с отбраната за миналата година, отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс у нас.

Ади Коен посочил, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за въздушната авиация. "Заедно можем да навлезем на нови пазари“, смята той. По думите му целта на неговата компания е да се установи в България линия за асемблиране и производство на безпилотни летателни апарати.

Според Атанас Богданов подписването на договора е важна крачка в желанието на ВМЗ за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии. Той допълва, че ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект.

Споделяне

Още от Бизнес