Внасянето на промените в конституцията остана за другата седмица

Радан Кънев: Реформите в съдебната система ще станат с или без конституционни промени

ГЕРБ и Реформаторският блок отложиха внасянето на проекта за промени в конституцията, свързани със съдебната власт за другата седмица. Предварителните очаквания бяха това да стане днес.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни в кулоарите на Народното събрание, че го правят заради колеги, които искали да се подпишат, но по една или друга причина отсъствали. До момента са събрани около 124-125 подписа - от ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и 8 от ПГ на БДЦ.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев уточни, че събират поотделно всеки подпис на народен представител от групите, които подкрепят законопроекта в момента, за да няма въпросителни, че някой депутат не стои зад предлаганото. Всички 23-ма от ПГ на РБ вече са парафирали текстовете.

Важно е да има диалог, търсене на политически консенсус и сред другите парламентарно представени групи, предстоят и още разговори с политическите сили, които сега не застават зад проекта, каза Цветан Цветанов по въпроса как вносителите на промените ще търсят нужното мнозинство, за да бъдат те гласувани в пленарната зала. Обърнали сме се към всички за подкрепа, подчерта той, но всяка от ПГ си има своето политическо решение към настоящия момент, надявам се действително да бъдат чути различни мнения и, ако те са консенсусни за всички, които са се подписали, ще може да увеличим подкрепата за измененията.

По думите на Цветанов управляващото мнозинство не се разпада, въпреки че от АБВ засега не застава зад предлаганите промени в основния закон. Доказателство според него е пълната подкрепа от тях за пенсионната реформа. Председателят на ПГ на ГЕРБ обаче не се ангажира да каже в какъв срок поправките ще станат факт.

С АБВ сме в постоянен диалог, те подкрепят повечето мерки, но не желаят да са вносители, уточни Радан Кънев. Според него съдбата на конституционните промени ще бъде решена при обсъждането в пленарната зала. Кънев подчерта, че оттук нататък конституционното мнозинство ще бъде въпрос на тежки преговори, дебати в комисията и после в залата.

Няма да получим подкрепа от ДПС, прогнозира той и коментира, че с лидера на Движението Лютви Местан не делят абсолютно нищо и за него този диалог е недостоен и нежелан. Когато човек получава удари в политиката рядко спазва християнското правило да обръща и другата буза, заяви Кънев.

Ако конституцията остане нереформирана, би било знак, че цялата опозиция в това НС е национално безотговорна, вярвам в еволюцията, подчерта председателят на ДСБ. Той отбеляза, че промените в основния закон са желани от 90 процента от българите. И накрая ми е интересно дори ДПС как ще се измъкнат от това, че няма да ги подкрепят, каза съпредседателят на ПГ на РБ.

Финалният за момента вариант предвижда мандатът на ВСС да бъде 4 години. Досега той беше петгодишен. Министърът на правосъдието ще председателства пленума на Съвета, но не и двете колегии, на които той ще бъде разделен – съдийската и прокурорско-следователската. Няма текстове, които да визират прокуратурата, поясни Цветанов в отговор на въпрос.

Реформите в съдебната система ще станат с или без конституционни промени. Ако стане чрез конституцията, би било знак за стабилността, единството на обществото ни и ще гарантират непреходността на самите изменения. Така Радан Кънев обясни защо управляващите държат ревизията на съдебната система да е чрез поправки в основния закон на страната, а не с обикновени законодателни поправки.

От АБВ няма да са съвносители, имало противоречия с техния законопроект


Народни представители от АБВ няма да се включат като съвносители на законопроекта за промени в Конституцията. Това заяви на пресконференция в парламента зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Като мотив за това решение Петков посочи вече внесения от групата законопроект за промени в Закона за съдебната власт. Той отбеляза, че този законопроект е продукт на широка обществена и професионална дискусия и АБВ няма да се откаже от него. По думите му в проекта за промени в Конституцията има идеи, които са взаимоизключващи се с тезите във внесения от АБВ законопроект.

Петков припомни, че от АБВ са внесли и предложение за изграждане на Съвет за съдебна реформа към Народното събрание, където може да се направи задълбочена дискусия по предстоящата реформа. По думите му идеята е получила широка подкрепа сред депутатите, но засега няма развитие по нея.

Заявяваме волята си за участие в конструктивен дебат по промените в Конституцията, но няма да се включим в дебат, който излиза извън темата за промени в Конституцията извън обхвата на съдебната система, каза Петков. Според него част от идеите за промени в Конституцията са в правомощията на Велико Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?