Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Внедряването" на агент "Порязов" в технологичния парк

И досега остава неясно защо бе сменено ръководството, извело за пръв път "София тех парк" на печалба

10 коментара
"Внедряването" на агент "Порязов" в технологичния парк

"Не възнамерявам да правя смени по бордовете, освен ако някъде няма някакво пълно неизпълнение", зарече се министърът на икономиката Емил Караниколов (от квотата на "Атака") при встъпването си в длъжност през май 2017 г.

Три месеца по-късно Караниколов смени ръководството на "София Тех Парк" с крайно мъгляви мотиви. "Имаше вътрешен одит, който установи някои нарушения. Той ще бъде предаден на Агенцията за държавна финансова инспекция", каза Караниколов в отговор на Mediapool без да посочи какви точно са нарушенията.

За българския управленски жаргон обаче съчетаването в едно изречение на думата "нарушения" с някой контролен орган има самоподразбиращо се значение, оправдаващо всякакви действия и рокади, които да гарантират интересите на съответната нова власт.

По отношение на "София Тех Парк" извършените от Караниколов промени изглеждат не само немотивирани, но и необяснима разправа с управленски екип, който за кратко време съумя да се справи със заварена кризисна ситуация, да внесе прозрачност и за пръв път да изведе дружеството на печалба.

Министър Караниколов обяви амбицията си техпаркът да се "напълни с млади хора", с клъстери и наука, възлагайки тази мисия на хора, които нямат нищо общо с технологиите и сред които най-известна е дъщерята на Янка Такева, а най-авторитетна е фигурата на агента на бившето военно разузнаване и председател на Съвета на старейшините на ГЕРБ проф. Николай Андреев.

Според източници на Mediapool от Министерството на икономиката, министърът е имал среща със старото ръководство, изслушал е идеите им за развитието на парка и останал доволен, защото те му предложели схема как да се самоиздържа без финансова подкрепа от държавата, както е в момента. Разривът настъпил след като били поискани някои "услуги". Например спиране на търгове за покупката на право за строеж, отмяна на вече избрани след конкурси инвеститори, притискане на бизнесмени, стъпили на територията на парка. След отказа на предишното ръководство да изпълни поръчките последвала и смяната му. Тя става дни след като е пуснат за оценка следващия терен за продажба чрез конкурс.

12 ръководства за 5 години

За пет години от създаването му и инвестирани до момента над 65 млн. лв., начело на държавното дружество се изредиха 12 ръководства, или грубо изчислено, всяко от тях е изкарвало по около половин година (173 дни).

"София Тех Парк" е "рожба" на предишния президент Росен Плевнелиев, чийто офис днес се намира в лабораторния комплекс на парка. Мечтата му беше там да се настанят световни гиганти от ранга на Google, Facebook, Apple, Microsoft, паркът да привлече талантливи младежи, а България да се появи на високотехнологичната и иновативна карта на света.

От 2015 г. обаче проектът видимо буксува. Инкубаторът на стартъпи дълго време беше полупразен. Фасилитаторът на научно-техническия прогрес – лабораторнният комплекс с уникална (към онзи момент) апаратура, единствена в Югоизточна Европа, все още не работи. Екпериментариумът продължава да стои празен, а терените пусти. Всичко това става напук на заявения интерес от страна на инвеститори, по думите на Плевнелиев.

Ескалация на напрежението и съмнителни сделки

"Патронът" на техпарка в лицето на икономическото министерство нито веднъж не пожела да коментира, защо нещата не се случват.

Напротив, при втория кабинет на ГЕРБ, в мандата на бившия икономически министър Божидар Лукарски, ескалацията достигна връхната си точка, след като Ивайло Пенчев – единственият частен инвеститор на територията на парка, алармира, че ръководството на дружеството се опитва да го рекетира.

Тогавашният изпълнителен директор на техпарка се опита да глоби собственика на "Уолтопия" с около 100 хил. лв., защото се забавило въвеждането на сградата в експлоатация. Ивайло Пенчев обаче реагира с отворено писмо до медиите и в по-остър от обичания си биткаджийски тон разкритикува лошото управление на технологичния парк и обвини държавата, че е подвела инвеститорите и за пореден път не си е свършила работа, прахосвайки милиони.

Позицията му бе подкрепена и от други бизнесмени. Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев също публикува отворено писмо по повод спора на волейболния клуб ЦСКА с ръководството на парка относно сградата, в която тренират децата.

В така създалата се ситуация икономическият министър в служебното правителство Теодор Седларски реши да действа, за да успокои напрежението и смени хората на Лукарски с "млад и амбициозен", по думите му, директорски борд, съставен от хора, които разбират от проектно финансиране.

Начело на съвета на директорите застана Васил Караиванов, който е добре познат на инвеститорите. Той се занимава с управлението на инвестиционни портфейли от 2011 г. и още с финансови иновации, нанотехнологии и мобилни приложения. Изпълнителен директор стана 33-годишният Асен Ненчев, чиято професионална кариера е свързана с "Мерил Линч", "Сосиете Женерал" и "Лукойл България". Третият член беше 29-годишният Натанаил Стефанов – златният олимпиец на Софийската математическа гимназия, а днес работещ в развитието на стартиращите високотехнологични компании.

Именно в мандата на това ръководство се изясни, че предходният екип е сключвал сделки с инвеститори "на четири очи", без търг или конкурс. Скандалната сделка е с "Фраксинус инвестмънт", собственост на близкия до Лукарски бизнесмен Ясен Игнатов, според "Капитал". Той си напазарува имота на ниска цена от държавата, а ден по-късно продаде дружеството. Ефектът за държавата беше минус 4 млн. лв.

Въпрос на време е да се разбере дали тези практики ще се върнат при Караниколов, чиято репутация като шеф на Агенцията за приватизация е обвързана със сделките за "Булгартабак", "ИПК Родина" и Дипломатическия клуб "Бояна", зад които стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Ръководството, което за пръв път изведе техпарка на печалба, беше уволнено

За първи път от създаването на "София Тех Парк" пред 2012 г. дружеството излиза на печалба от 1.038 млн. лв. за първата половина на 2017 г. Това показва финансовият му отчет, публикуван на страницата на Министерството на финансите.

За първи път се проведе открит конкурс за избор на инвеститор. Постигната цена за правото на строеж от 9.65 млн. лв. беше с над 2 млн. спрямо обявената първоначално и с над 4 млн. лв. повече от договарянето на сходен терен по времето на Лукарски.

Нещо повече, пред обявяване беше втори търг, а отделно бяха подготвени процедурите за още около пет терена, на които може да се построят сгради от инвеститори с разгърната застроена площ от 220 хил. кв. м – почти колкото първия Бизнес парк в София. Какво ще се случи с тези процедури, бъдещето се покаже.

Почти всеки ден имаше събития и то с участието на водещи компании в иновационния форум "Джон Атанасов". Всеки месец се провеждаше ден на отворени врати. Поставени бяха основните за партньорства със сходни организации в чужбина като научния институт "Фраунхофер". Пред подписване е било споразумение за директен достъп на българските учени до нобелови лауреати, което е пропаднало заради смяната на ръководството.

Офис площите в инкубатора вече са почти изцяло заети от фирми, сред които и Microsoft. Спортният комплекс, който повече от година стоеше затворен, най-после има оператор и работи.

Одобрени са всички документи и са назначени екипите на 11-те звена в лабораторния комплекс, за да започне работа. Подготвени са и обществени поръчки за дооборудването на лабораториите. Тяхното евентуално обявяване и провеждане трябва да се случи при новото ръководство.

В краткия мандат на уволнения екип бе подписан и договорът с оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за втората фаза на проекта за 12.2 млн. лв., от които 10.4 млн. лв. са от ЕС.

Не на последно място, ръководството на парка, назначено от Седларски, положи усилия и успя да намери диалог с бизнеса. Бяха разрешени споровете с "Уолтопия" и с волейболния клуб на ЦСКА.

Новите "професионалисти" на агент "Порязов"

Новите "професионалисти", които по думите на Караниколов не са партийно спуснати, а "лично" негово назначение, нямат никакъв опит във високите технологии и не са управлявали инвестиции. Техните кариери са тясно свързани с държавната администрация, на някои още от тоталитарната държава.

Новият шеф на директорският борд е 72-годишният бивш вожд на старейшините в ГЕРБ Николай Андреев. Той е бил секретен сътрудник "Порязов" на военното разузнаване на комунистическия режим, т.нар. управление РУМНО. Караниколов го представи като учен- физик, който ще осигури връзката на технологичния парк с университетите и науката, за да се развива развойната дейност на парка.

Новият изпълнителен директор е Тодор Ангелов – юрисконсулт на Министерството на туризма, от когото се очаква да "гарантира публичността и законността на вземаните решения". С втора му специалност "Европейска интеграция" пък са свързани надеждите за интеграция на парка в международните среди.

Третият член на борда е Живка Такева-Първанова, която е по-известна с това, че е дъщеря на несменяемата синдикална лидерка на българските учители Янка Такева. Тя ще отговаря за "териториалното разгръщане на парка" и връзката му с държавните институции.

Богатият ѝ административен опит е причината Такева да влезе в управата на парка, стана ясно от думите на Караниколов. Живка Такева беше зам.-областен управител, а за кратко и областен управител на София по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Според сайта на областната управа тя е магистър по " Стопанско управление " от Лесотехническия университет и е специализирала "Управление на предприятията" и "Инженерна педагогика"; има сертификати за управление на европейски фондове; била е главен експерт в дирекция "Култура" към СО и магистратурата от УНИБИТ по "Национална сигурност: духовенство и лидерство".

Попитан какво разбира Такева -Първанова от високи технологии, Караниколов отговори: "За високите технологии има кой да отговаря – това е науката, а не мениджмънтът на дружеството".

"Разчитайте, че съвсем скоро обликът на "София Тех Парк" ще бъде различен. Там ще се напълни с млади хора...Настоящото ръководство има много по-богат административен опит и считам, че ще се справи много по-добре. В никакъв случай не са партийни назначения. От тях се очаква да върнат проекта "София Тех Парк", защото в последните години това дружество се занимава само с продажба на имоти, а не това е неговата цел. Там трябва да има млади хора, които да работят. Ако отидете ще видите, че е пусто и сиво, няма никой. Това трябва да го променим. Трябва да има клъстери, науката трябва спешно да се влее в българската икономика... Сигурен съм, че те ще докажат, че са професионалисти", заяви оптимистично Караниколов при назначаването на новото ръководство.

Защо "София Тех Парк" е апетитна хапка

Интересите за овладяването на "София Тех Парк" са големи, заради възможността да се прибират комисионни, коментират запознати.

Схемата вече беше проиграна по времето на Лукарски чрез продажбата на парцела на близкия до него бизнесмен на занижена цена. Тя е следната – между изпълнителния директор на дружеството, а защо не и директно с икономическия министър, се договаря цената с инвеститора. Обикновено тя е по-ниска от тази, която би се получила на публичен открит търг, проведен по правила (не са един и два случаите с нагласени такива). "Избраният" инвеститор купува имота и след това го продава на по-висока цена, а разликата си дели с повелителя на сделката.

Караниколов изтъкна, че не е работа на дружеството да се занимава с продажба на имоти, но незастроените терени трябва да бъдат усвоени. Ако не бъдат привлечени инвеститори, какъвто беше първоначалният замисъл на проекта, държавата ще трябва да инвестира, а досега тя не е обявила такива планове.

Освен това във втората фаза за развитието на парка се предвижда да бъдат вложени още около 40 млн. лв. по две оперативни програми – "Конкурентоспособност" (за доизграждане на инфраструктурата на парка) и по "Наука и образование" (за провеждането на събития).

Към това трябва да се прибавят и стартиращите компании във високите технологии, които получават европейски средства по линия на оперативна програма "Конкурентоспособност". Те могат да развият иновациите си в лабораторния комплекс и така той да се изпълни с живот.

От финансовия отчет на дружеството става ясно, че са били подготвени 10 проекта за лабораторния комплекс, които е трябвало да стартират с набиране на предложения през септември.

И не на последно място е решаването на въпроса с издръжката на парка. Средногодишно разходите за ток, вода, отопление, консумативи възлизат на около 1.1 млн. лв. Заради правилото, че 80% от дейността на "София Тех Парк" трябва да е в полза на обществото и дружеството има право да формира само 20% от приходите си от търговска дейност, "София Тех Парк" не може да се издържа. За да бъдат покрити разходите, сега е теглен заем от 5 млн. лв. от "Варна Запад Индустриална зона", друго държавно дружество под шапката на икономическото ведомство. Твърди се, че старото ръководство е предложило решение и на този проблем и го е представило на Караниколов.

Високите технологии са двигателят на съвременната икономика и носят най-голяма печалба. България не е подмината от тази тенденция. Секторът на информационните и комуникационните технологии у нас има над петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела от БВП, твърдят от Министерството на икономиката.

За 2016 г. ИТ бизнесът отчете над 2 млрд. лв. оборот, което е 2.25% от брутния вътрешен продукт на страната. Ако към това се добави и аутсорсингът то приходите скачат на над 3 млрд. лв., а делът от БВП се качва на 3.41%. Данните са на Българската асоциация на софтуерните компании. Заетите в ИТ бранша са 35 000 души с потенциал за още 30 000 работни места. Компаниите в ИТ сектора са близо 7000. Основните приходи идват от износа на продукцията – над 75%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Sgt. Pepper
  #10
 2. Kiril Kovatchev
  #9

  Няма как България да се оправи докато всяка власт първото нещо което прави е да души златната кокошка докато не и обещае че ще снася златни яйца само за нея. От 1944 година насам България се управлява от обирджии на мандри и техните наследници. Както е известно кръвта вода не става.

 3. Калико Джо
  #8

  Какъв учен-физик е този Андреев като е заминал като посланик още през 90те години на миналия век и после не е стъпвал в научно или учебно заведение. Но е мазник и докарвач на всяка власт. За специалистката по Национална Сигурност от библиотекарския пък съвсем не ми се говори...

 4. Filan Kishiev
  #7
 5. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #6

  Бедров : А най-голямата новина в тази история е ,че дъщерята на Янка Такева ,която влезе в Борда на \"София тех парк\",има магистратура в Библиотекарския....

 6. т€еритория на Мики Маус
  #5
 7. т€еритория на Мики Маус
  #4

  САЩ, Германия, ЕС подкрепяха агента на РУМНо за призидент! ТОя парк е негова рожба! Нормално е друг агент на комунистическите тайни служби да го оглави! Защо така рИвети срещу ДС, а си мълчахте 5 г за РУМНО на най-вiсокия държавен пост?

 8. olja501013
  #3

  Новият шеф- 72-годишен бивш...!??? Това е върхът на цинизма!

 9. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #2

  Когато простотията и порока вземат властта само това си може -да краде от народа!

 10. Дядо ми Петър
  #1

  От днешния "Стършел" чтение-е-е: "Какви чеда родината е дала, Навремето обраха кашкавала. Сега надминаха ги вече внуците - спечелиха борбата за суджуците." Вихрен БЪНКОВ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.