Внесен е обвинителен акт срещу бивш зам.-шеф на фонд “Земеделие”

Внесен е обвинителен акт срещу бивш зам.-шеф на фонд “Земеделие”

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия зам.-директор на Държавен фонд “Земеделие” Красимир Неделчев, съобщи в петък софийският градски прокурор Николай Кокинов.

Заедно с него като обвиняема е привлечена и Ивелина Георгиева Капралова, член на Централната избирателна комисия за избор на президент през 2006 г.

Неделчев бе отстранен от длъжност през май миналата година, след като прокуратурата го обвини за придобиване на имущество чрез взети подкупи и поиска уволнението му. Заповедта за отстраняването му бе подписана от директора на фонд “Земеделие” Асен Друмев, който в момента е следствен за нанесени щети в размер на 1 млн. лв. и също се раздели с поста си.

Обвинителният акт срещу Неделчев е за пране на пари, измама и подкупи.

Прокуратурата е установила, че от началото на 2004 до средата на 2005 г. той е получавал “определени суми, за да уреди фирми с проекти за финансиране по програма САПАРД и че е извършвал операции с имущество,  придобито от престъпна дейност”. Имуществото е за 375 хил. лв. и е придобито чрез измама и подкупи, се казва в обвинителния акт.

Неделчев, който бе назначен на поста от НДСВ, е прехвърлял получените пари през много банкови сметки и ги е обръщал в различни валути, за да заличи следите им и така да ги изпере.

Така например като длъжностно лице на висок пост той е приел подкуп от 10 хил. лв., за да одобри проект по САПАРД за закупуването на животни и машини за фураж за млекопроизводство.

С цел имотна облага той измамил и бизнесмена Георги Георгиев с обещанието да му изготви бизнеспроект за изграждане на винарна, с който да кандидатства по САПАРД. Така му нанесъл вреди за 20 хил. лв. и 2 хил. евро.

По редица от сделките на Неделчев е посредничела Ивелина Капралова, която е издирвала фирми, убеждавайки ги, че може да им осигури успешно кандидатстване по САПАРД, пише още в обвинителния акт.

За вземане на подкупи в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 30 години, конфискация на цялото или част от имуществото и глоба до 30 хил. лв.

За операции с придобито по престъпен начин имущество се полага затвор от 3 до 12 години и глоба от 10 хиляди до 30 хил. лв. 

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?