Внесен е обвинителен акт срещу прокурор Славчо Кържев

Внесен е обвинителен акт срещу прокурор Славчо Кържев

Софийската градска прокуратура съобщи в сряда, че е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бившия ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Славчо Кържев.

Кържев е обвинен в престъпление по служба за това, че в периода от 1 април 2004 г. до 9 юни 2004 г. в сградата на СРП в качеството си на  районен прокурор на СРП, при условията на продължавано престъпление е превишил властта и правата си с цел да набави облага за други лица и от деянието му са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

В обвинителния акт пише още, че на 8 февруари 2002 г. в сградата на СРП Славчо Кържев е склонявал длъжностно лице от прокурорските органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, което е престъпление против правосъдието, се посочва в съобщението.

Кържев напусна съдебната власт преди година, когато след ревизия в прокуратурата се установи, че редовно е давал устни нареждания на подчинените си, което е недопустимо. Преди срещу него да започне дисциплинарно дело, той сам подаде оставка. Бившият обвинител беше известен с близките си отношения с предишните главни прокурори Никола Филчев и Иван Татарчев и с подробността, че е завършил право в Башкирия.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?