Внесен е обвинителният акт срещу шофьора, предизвикал катастрофата край Бяла

Окръжната прокуратура в Русе внесе в петък в съда 50 страници обвинителен акт срещу 24-годишният шофьор Синан Алиев Бедриев, причинил катастрофата на моста при град Бяла, при която загинаха 18 души. Това съобщи окръжният прокурор Огнян Басарболиев.

Катастрофата стана на 7 декември миналата година, след като камионът, натоварен с жито и управляван от Бедриев, удари автобус на градския транспорт на Бяла, пълен с работници, връщащи от гара Бяла след края на трудовия ден. От удара автобусът падна от моста в дере. Повечето от загиналите бяха жени.

Обвинението е по член 343, ал. 4 във връзка с ал. 3 б, която е за престъпление, извършено при кормуване, когато при непредпазливост е причинена смърт на повече от едно лице, сочи текстът в Наказателния кодекс.

Синан Алиев е на свобода под парична гаранция 10 000 лева.

Ако съдът не открие пропуски и не върне делото за доработка, ще се очаква да бъде насрочено дата за начало на съдебния процес, съобщи още прокурорът.

Също в петък премиерът Сергей Станишев посети мястото на катастрофата и положи цветя в памет на жертвите. Премиерът съобщи, че преди ден се е събирала комисията, която е огледала проектите за ремонт и обновяване на международния път при Бяла, и предстои анализ.

Премиерът подчерта, че това е една от първостепенните инфраструктурни задачи, тъй като става дума за част от европейския транспортен коридор "номер девет".

Споделяне

Още от България