Внесен е обвинителният акт срещу шофьора, предизвикал катастрофата край Бяла

Окръжната прокуратура в Русе внесе в петък в съда 50 страници обвинителен акт срещу 24-годишният шофьор Синан Алиев Бедриев, причинил катастрофата на моста при град Бяла, при която загинаха 18 души. Това съобщи окръжният прокурор Огнян Басарболиев.

Катастрофата стана на 7 декември миналата година, след като камионът, натоварен с жито и управляван от Бедриев, удари автобус на градския транспорт на Бяла, пълен с работници, връщащи от гара Бяла след края на трудовия ден. От удара автобусът падна от моста в дере. Повечето от загиналите бяха жени.

Обвинението е по член 343, ал. 4 във връзка с ал. 3 б, която е за престъпление, извършено при кормуване, когато при непредпазливост е причинена смърт на повече от едно лице, сочи текстът в Наказателния кодекс.

Синан Алиев е на свобода под парична гаранция 10 000 лева.

Ако съдът не открие пропуски и не върне делото за доработка, ще се очаква да бъде насрочено дата за начало на съдебния процес, съобщи още прокурорът.

Също в петък премиерът Сергей Станишев посети мястото на катастрофата и положи цветя в памет на жертвите. Премиерът съобщи, че преди ден се е събирала комисията, която е огледала проектите за ремонт и обновяване на международния път при Бяла, и предстои анализ.

Премиерът подчерта, че това е една от първостепенните инфраструктурни задачи, тъй като става дума за част от европейския транспортен коридор "номер девет".

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734