Внесена е индикативна оферта за БМФ

Внесена е индикативна оферта за БМФ

Единственият допуснат участник  в процедурата за приватизацията на БМФ – немско-българският консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг", е внесъл предварителна оферта за морския флот. Това съобщи пред Mediapool Кирил Домусчиев, един от собствениците на "Адванс Пропъртис", която притежава 30 на сто в кандидат-купувача.  Останалият дял е на "Кей Джи Маритайм Партнърс", в която 99 на сто държи немският корабен чартьор "Мартрейд Шипинг анд транспорт", регистрирана в Дюселдорф, а останалият процент е на индийския корабен мениджър "Акорд Шип Мениджър".

Индикативното предложение на "Кей Джи Маритайм Шипинг" е внесено в Агенцията за приватизация (АП)  ден преди крайния срок, изтичащ на 8 ноември. От ведомството потвърдиха официално.

Домусчиев допълни, че предложената цена е в граници "от до", но отказа да съобщи минималното и максималното оферирано ниво. По думите му на този етап от процедурата цената няма толкова голямо значение, защото е изготвена на база закупения информационен меморандум на дружеството. Предстои извършването на дю дилиджънс в "Български морски флот" за съответствие на данните, който ще е от значение за формирането на окончателната цена, която немско-българският консорциум ще предложи.

Досега обявената процедура за раздържавяването на параходството се отнася само за първия етап - до подаването на предварителната оферта. Очаква се утре, след изтичането на финалния срок, АП да обяви и как ще продължи приватизацията на дружеството и сроковете за преговори и изготвяне на окончателно предложение.

Стратегията за приватизацията на Параходство “Български морски флот” е най-дълго и сериозно обсъжданата до момента, заяви в сряда при посещението си във Варна премиерът Сергей Станишев. Според него водещият критерий за избор на купувач е развитието на дружеството.

Критериите за избор на купувач, който в момента е само един, са много сериозни, каза Станишев и добави, че важните опорни точки в стратегията са запазване на работните места, запазване и разширяване на пазарния дял и инвестициите в модернизацията на флота.

Според премиера, държавата за пръв път има ясна визия и изискванията към купувача. Той уточни, че новият кораб “Пирин” на БМФ, който в сряда бе пуснат на вода, е третата придобивка за флота през тази година, а са сключени договори за нови три кораба. Обновяването на флотилията преди приватизацията, според премиера Сергей Станишев също е част от цялостната визия на държавата за модернизация на дружеството и възможност той да е конкурентноспособен в Черно море.

Печалбата на БМФ за първите девет месеца на годината е нараснала с 62 %, отбеляза транспортният министър Петър Мутафчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес