Внесени са 5 законопроекта за сваляне на ДДС

ГЕРБ и патриотите ще намаляват ставката за заведения и книги, ДПС – за памперсите, "Воля" – за фитнесите

Внесени са 5 законопроекта за сваляне на ДДС

Пет са общо внесените към края на работния ден в петък в парламента законопроекти за сваляне на ставката на ДДС, сочи справка на сайта на Народното събрание.

Депутатският устрем за намаляване на данъка се отприщи, след като премиерът Бойко Борисов се огъна пред ресторантьорите и им обеща ставката за заведенията за хранене и развлечение да падне на 9%, с колкото се облагат хотелските нощувки. Десетки експерти предупредиха, че отвори ли се веднъж вратата за намаляване на ДДС, процесът не може да бъде спрян.

Законопроектът на ГЕРБ и патриотите е внесен от група депутати, начело с Красимир Ципов. Под него не се е подписала шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, за която премиерът обяви, че е твърдо против мярката.

Текстовете предвиждат 9% ДДС върху хотелските нощувки, ваканционното настаняване, ползването на къмпинги и ресторатньорските доставки, които не включват алкохол. Предложено е още данъкът да падне и за хартиените и електронни книги и учебници.

Депутати от "Обединени патриоти" са се подписали под три различни законопроекта, които в голяма степен се припокриват, но едни включват развлекателните заведения, а други – не.

Свой проект внесе и ДПС, начело с Делян Пеевски, който сваля данъка за храните, фармацевтичните продукти и памперсите за деца до 3 години.

"Воля" не изостава от общата вълна с проект за сваляне на данъка върху фитнес и спортните услуги.

Единствено БСП до момента не се е разписала със свой самостоятелен проект, вероятно защото само преди броени дни управляващото мнозинство отхвърли предложенията на левицата за сваляне на ДДС за основните храни и лекарствата.

Освен сваляне на ДДС основният проект на ГЕРБ и патриотите предвижда и туристически ваучери на стойност 210 лв. за медиците, полицаите, социалните работници и други служители на първа линия в борбата срещу Covid-19.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес