Внесени са молбите за помилване на медиците в Либия

Внесени са молбите за помилване на медиците в Либия

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) на Либия са внесени всички възможни документи за искането на петте български медицински сестри и палестинския лекар за преразглеждане на смъртните им присъди - молбите и отказа им от всякакви претенции към Джамахирията, предадоха агенции.

Повече от половината семейства на болните от СПИН деца от Бенгази са подписали споразумението, уреждащо компенсации от по 1 млн. долара за всяко семейство със заразено дето и отказ от страна на родителите от изпълнение на смъртните присъди на шестимата медици. Очаква се този документ да бъде внесен преди заседанието на ВСС в понеделник.

За финализираната сделка с компенсациите на семействата на болните деца съобщи говорителят на Асоциацията на фамилиите от Бенгази Рамадан ал Фитури. Той заяви пред Дарик радио, че очаква в неделя Генералният народен комитет на Либия да започне процедурата, която ще даде гаранции на фамилиите, че правата им ще бъдат защитени и ще бъдат изпълнени трите основни точки в документа - изплащане на компенсации, лечение на децата в европейски болници и построяване на Център за борба със СПИН в Бенгази.

Фитури изрази надежда, че ако либийското правителство не финализира тази процедура до понеделник, то това ще се случи най-късно до края на идната седмица.

"Семействата приемат компенсации в размер от 1 милион долара за жертва", е казал пред агенция Франс прес и Салах Абдессалем, директор на фондацията, който води преговорите между Либия, Европейския съюз и семействата на жертвите.

Информация за договорената като компенсации сума изтече в събота вечерта, когато ръководителят на Фондация "Кадафи" - Сейф ал Ислам, заяви, че споразумението между семействата и правителството предвижза обезщетенията да се финансират с международно участие под форма на намаляване на дългове. "Става въпрос за страни като България, Словакия, Хърватия и Чехия", каза синът на либийския ръководител, цитиран от "Фигаро", и допълни, че засега това не е договорено с ЕС.

"Опитваме се да разширим двустранното споразумение между Европейския съюз и Либия към цяла Африка", посочи Сейф ал Ислам. "Помощта на Брюксел за борба с пандемията не трябва да се ограничава само до нашата страна, а да се разшири из целия континент с наше посредничество", обясни той.

Изявлението на сина на Кадафи обаче бе отречено от Хървания, а Чехия не го потвърди, само Словакия призна, че премиерът Роберт Фицо е обсъждал с либийски представители възможността да бъде използвана част от дълга на Либия към Словакия за компенсиране на семействата на заразените със СПИН деца.

Обявеното в неделя споразумение трябва да бъде взето под внимание от ВСС на Либия, който се събира на закрито заседание в понеделник, на което ще се разгледат потвърдените от Върховния касационен съд смъртни присъди. Политическият орган, пряко подчинен на Министерството на правосъдието, има правомощието да промени присъдата или да я анулира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?