Внесеният в парламента проектозакон за концесиите е различен от съгласувания

Проектозаконът за концесиите, представен за съгласуване между ведомствата не е същият, който е внесен в Народното събрание, стана ясно по време на заседанието на Комисията по околна среда в сряда. При разглеждането на текстовете на бъдещия закон стана ясно, че те не се приемат от експертите в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и горите (МЗГ).

Проблемът стана очевиден, когато от МОСВ поискаха в чл.21, уточняващ какво включват предварителните действия за концесия, да се запише, че доклад за оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) се прави на най-ранния етап от концесионната процедура, а не след като тя е вече предоставена.

Подозрения за опит за заобикаляне на задължителното изискване един обект да има екологично съответствие бяха изказани от част от народните представители. Въпреки становището, включително и на председателя на комисията по околна среда Георги Божинов (БСП), че е добре това изискване да е записано в закона, голямата част от депутатите гласуваха проекта. 

Според зам.-министъра на регионалното развитие Савин Ковачев, задължителното изискване за ОВОС ще бъде разписано в правилника за прилагане на новия закон. Ковачев сподели, че не било възможно да се направи ОВОС при концесията за мост например, защото в началото не се знаело конкретното място.

Специалистите от Министерство на земеделието коментираха, че новият законопроект отваря много широко вратата за отдаването на концесия на обекти и дейности. Той дава възможности, но не ограничава. От земеделското министерство уточниха, че е напълно възможно по този закон да се концесионират дейностите по лова.

Споделяне

Още от Бизнес