Внимание! 220 волта измама!

Случаят с Теодора, доверила се на "дъщерята на Каза де дон Игнасио", отново повдига въпроса за отговорността на властите за самозваните лечители

Медиумът Кармен Лазарова е дъщеря на "Каза де дон Игнасио" и се зарежда с 220 волта ток от електропреносната мрежа

Историята на онкоболна българка, изпаднала в безизходица в Бразилия, където заминала посредством услугите на "медиум" да търси алтернативно лечение, отново поставя на дневен ред въпроса може ли всеки свободно и безнаказано да дава съвети, свързани със здравето, да посредничи или практикува алтернативни лечебни методи и как може да се противодейства на подобни неморални и откровено престъпни практики.

Историята

32-годишната Теодора Маджарова заминава в края на март за Бразилия, за да търси последен шанс за изцеление при при лечителя Жоао де Деус, след като преди две години е била диагностицирана с рак на гърдата и конвенционалните методи не са дали резултат. За заминаването срещу 3000 лева посредничи "медиумът" Кармен Лазарова.

Както е видно от сайта ѝ, тя се занимава не само с организирането на пътувания до Бразилия при въпросния лечител, за който се твърди, че е излекувал "15 милиона човека през своята над 40 годишна практика", но и с приготвяне на лечебна вода и лечебен масаж след като се е заредила с 220 волта електрическо напрежение.

Състоянието на Теодора се влошава след пристигането ѝ в Бразилия, а семейството започва да търси варианти за прибирането ѝ в България. Полетът до тук е рискован и за транспортирането на Теодора със специален самолет до България беше необходима голяма сума, за което семейството ѝ разкри банкова сметка и започна да събира пари. В понеделник стана ясно, че са набрани 30 хил. евро, които ще са достатъчни за връщането на Теодора.

От Министерството на външните работи се ангажираха да съдействат за прибирането ѝ, а от Министерството на здравеопазването съобщиха, че Столичната регионална здравна инспекция проверява дейността на медиума Кармен Лазарова, организирала пътуването.

За въпросната Кармен, която вече не отговаря на обаждания, до моментна е ясно, че не е официално регистрирана в регистъра на лицата, упражняващи неконвенционални лечебни методи, а и няма как да бъде, тъй като нито методите ѝ, нито квалификацията ѝ, отговарят на закона.

Законът предвижда глоба до 10 000 лева за самозвани лечители

“Като адвокат, работещ в сферата на здравеопазването, многократно съм била ангажирана с проблемите, които създават с дейността си различни самозвани гледачки, нутриционистки, лечители и всякакви други лица със съмнителни умения и образование, които се възползват от страданието и уязвимостта на болните хора, за да печелят пари и да предлагат “лечение“ на онкологични заболявания в инопарабилен стадий. Съгласно чл. чл. 222, ал. 1 от Закона за здравето, „който оказва медицинска помощ или извършва здравна дейност, без да има необходимата професионална квалификация по медицинска професия за това, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 10 000 до 20 000 лв.“, обясни адвокат Мария Шаркова, която е изпратила сигнал до Министерството на здравеопазването и агенция “Медицински одит“ за дейността на въпросния медиум.

Към момента обаче не е ясно колко са наказаните с такива глоби.

Шаркова обяснява, че неконвенционални методи за въздействие върху здравето включват използването на нелекарствени продукти от органичен произход; използване на нелекарствени продукти от минерален произход; използване на нетрадиционни физикални методи; хомеопатия; акупунктура и акупресура; ирисови, пулсови и аурикуларни методи на изследване; диетика и лечебно гладуване.

Упражняващите тези методи обаче също следва да притежават определена квалификация - образователно-квалификационна степен "магистър" по професионални направления "Медицина", "Дентална медицина" или "Фармация"; образователно- квалификационна степен "специалист" или "бакалавър" по професионално направление "Здравни грижи" или да притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище.

Професия: Дъщеря на "Каза де дон Игнасио" и водач

Видно от публикуваното в сайта, въпросното лице предоставя здравни дейности, тъй като обещава излекуване чрез използването на различни методи, но няма данни да притежава необходимата квалификация (за квалификация на дамата е посоченото следното: "Кармен е дъщеря на "Каза де дон Игнасио" от 19 март 2007г., а от 13 март 2008г. - медиум и официален водач.).

"Освен това лицето предлага алтернативни методи за въздействие върху човешкото здраве, които не са сред посочените в Закона за здравето, няма регистрация в РЗИ и не притежава квалификация за практикуването им. Чрез посочените реклами на сайта, същата нарушава и забраната за рекламиране на алтернативни методи за лечение“, обяснява Шаркова.

Личният избор не отменя необходимостта от защита

Шаркова посочва, че макар всеки пациент да има автономност на волята, която му дава възможност да направи своя информиран избор, той се нуждае от закрила, когато са намира в особено уязвимо състояние.

Закрилата се изразява в това да бъде предпазен от хора, които се възползват от уязвимото тежко психично състояние на пациента, който трудно може да прецени кои от предлаганите "услуги" могат да навредят на неговото здраве и дори да бъдат смъртоносни.

"Контролните органи са призвани да следят за незаконосъобразното предоставяне на различни услуги, които обещават изцеление, оздравяване и възстановяване на пациенти, намиращи се в терминален стадий на заболяването си или се нуждаят от тежко лечение, за да продължат живота си. Пиенето на заредена вода или масаж от “зареден с 220 волта“ човек може да се окаже смъртоносно, защото ще забави адекватното лечение на дадено заболяване. Предлагането на подобни услуги срещу заплащане, е не само неморално и жестоко, защото използва най-тежката мъка в живота на хората, но и незаконно“, изтъква Мария Шаркова.

Престъпление без наказание

По принцип подобни алтернативни лечения попадат под контрола на регионалните здравни инспекции, но реално с ресурса, с който те разполагат, няма как контролът да обхване дейността на всяка самозвана гледачка и баячка, която прилага отчаяни методи върху терминално болни хора.

Затова проверки се правят основно по сигнали, а дори и тогава противодействието е със спорен успех. Много често затворени от здравните власти алтернативни медицински центрове малко по-късно се местят на нов адрес и отварят наново врати.

През януари миналата година след масов сигнал на граждани до Столичната регионална здравна инспекция за опасни здравни съвети, давани в предаването на Гала "На кафе" по Нова телевизия, оттам отговориха , че отговорността за опасните лечебни съвети е на медиите и здравните власти са безсилни да противодействат.

Аргументът им - здравните съвети в медиите по същество не представляват извършване на здравна дейност и плурализмът на мненията не може да бъде ограничен, но отговорност на медиите е на кого дават трибуна.

Един от примерите в изпратения тогава сигнал бе именно за лечителката Кармен и нейните "уникални" способности да лекува с ток от електропреносната мрежа.

Интересно дали сега, когато става въпрос за конкретни действия, а не само за медийни участия на медиума Кармен, РЗИ ще предприеме по-решителни действия.

Споделяне

Още по темата

Още от България